Gazdaság

A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles

Kevesen hitték, hogy a hitelek kamata tovább csökkenhet a történelmi mélypontról, de mégis ennek lehettünk szemtanúi 2017 eddigi részében. Számításaink szerint egy 10 millió forintos hitel havi törlesztőrészlete bő kétezer forinttal is olcsóbb lehet, ami a 20 éves futamidő alatt csaknem félmillió forintnyi spórolást jelent. A jegybank pedig elkötelezett az alacsony kamatok mellett, így nem is lehetne kedvezőbb időt találni a meggondolt hitelfelvételhez. A Bankmonitor.hu írása.

Mondani sem kell, hogy mekkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt, és szinte mindenki arra kíváncsi, mekkora kamattal kaphat hitelt. A jó hír az, hogy a jegybank intézkedéseinek köszönhetően egyre olcsóbban. Az érdeklődők egyik fele inkább az olcsóbb, de gyorsan változó kamatú hitelt választja, míg a másik felük a kiszámíthatóságért cserébe többet is kifizetne. Ezért mind a két verzióra megnéztük, hogy a hozamok esése miként hatott a havi törlesztőrészletre.

Minden tekintetben szerencsésnek érezhették magukat a hitelesek (vagy hitelfelvétel előtt állók), ugyanis általános volt a hozamcsökkenés. Ez azért kulcsfontosságú, mert jellemzően a hitelkamat úgy áll össze, hogy van egy referenciahozam és egy arra rárakódó kamatfelár. Még ha a kamatfelárban nem történik is nagy változás (ez ugyanis a banktól függ), a referenciahozam esése együtt jár az éven belüli hiteleknél a törlesztő csökkenésével.

Márpedig az idén évben szeptember végéig az éven belüli pénzpiaci hozamok (Bubor) 0,33-0,36 százalékkal estek, leginkább a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a nullától minimálisan tér el a Bubor, vagyis szinte csak kamatfelárat kell kifizetni. A gyorsan változó hitelekre természetesen ez közvetlenül is kihatott.

A legolcsóbb, 6 havonta változó kamatozású hitel kamata tavaly év végén 3 százalék volt, míg most a lakáshitel-kalkulátor szerint mindössze 2,6 százalék. Egy 10 millió forintos lakáshitel húsz évre 2016 végén 55,5 ezer forintos törlesztőrészlettel volt felvehető, míg most 53,5 ezer forinttal, vagyis kétezerrel olcsóbban havi szinten.

Azok számára, akik kompromisszumot kötnének, és inkább a havi részletek kiszámíthatóságát helyeznék előtérbe, például a fogyasztóbarát hitel lehet jó választás. A legalább 3 évig fix kamatú hitelek esetében a jegybank maximum 3,5 százalékos kamatfelárat engedélyez. Itt nem a Bubor a viszonyítási alap, hanem az állampapírhozam.

Ahogy az ábrából is kiderül, itt is jelentősebb hozamesésnek lehettünk szemtanúi. A 3 és 10 éves lejáratokon a hozam 0,44-0,68 százalékkal csökkent 2016 vége óta. A legnagyobb verseny a bankok között például az 5 éves hiteleknél volt, ezért azt néztük meg, hogy mennyiben változott itt a kamat mértéke.

A 10 millió forintos húsz évre felvett hitel legkedvezőbb kamata 4,4 százalék volt az év elején, míg most 3,95 százalék. Ez utóbbi már egyben fogyasztóbarát lakáshitel is. A havi törlesztőrészlet anno 62,6 ezer forint volt, most ugyanez most 60,3 ezer forint. Bő kétezer forintot tehát itt is nyerhettünk csak azért, mert számunkra előnyösen változtak a körülmények.

Fontos megjegyeznünk, hogy utóbbi hiteleknél az induló feltételek akár nagyon gyorsan megváltozhatnak. A korábban említett hozamesés fele az utóbbi egy hét alatt zajlott le, éppen a jegybank döntésének következményeként. És ma már ott tartunk, hogy a jegybanknak az alapkamathoz hozzá sem kell nyúlnia, mert más eszközökkel csökkenteni tudja a hozamokat, így a hiteleket kamatát is.

A következő kalkulátorral ellenőrizheti is, hogy melyik az ön számára a legkedvezőbb hitel!

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.