Gazdaság

Orbánt másolja a szerb kormányfő

Jövőre öt százalékkal emelkednek a nyugdíjak, míg a közalkalmazottak bérét 5-10 százalékkal növelik – jelentette be Ana Brnabic szerb kormányfő az MTI tudósítása szerint . A nyugdíjasok a 2018-tól esedékes emelés mellett egy hónap múlva ötezer dináros (13 ezer forint) egyszeri támogatást is kapnak.

Magyarországon hasonló minta rajzolódik ki: tavaly év végén egyszeri, Erzsébet-utalványban megtestesült juttatással kedveskedett az Orbán-kormány a nyugdíjasoknak, idén novemberben kiegészítő nyugdíjemelés lesz, jövő januártól pedig 3 százalékkal emelik a járandóságot. A közszférában is több területen és fokozatos béremelést vitt véghez a magyar kormány.

Szerbiában az oktatásban, az egészségügyben, a szociális intézményekben, az igazságszolgáltatásban, az adóhivatalokban, valamint a biztonság és védelem, illetve a művelődés területén dolgozók tízszázalékos béremelésre, míg a bürokráciában foglalkoztatottak ötszázalékos fizetésnövekedésre számíthatnak januártól.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2014-ben a kormány szigorú megszorító intézkedéseket vezetett be, ezért csökkentette a nyugdíjakat és a béreket. A nyugdíjakat egy évvel később 1,25 százalékkal, 2016-ban pedig 1,75 százalékkal növelték, a mostani emelés pedig azt jelenti, hogy az idősek a 2014-es megszorító intézkedések előtti nyugdíjuknál többet kapnak 2018-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik