Gazdaság

Brüsszel eljárást indított a NAV csodafegyvere miatt

Az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről a magyar kormány akkor sem mond le, ha Brüsszel az adócsalók pártjára áll – szögezte le Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek.

A lap hétfői számában Tállai András szólt arról, hogy az Európai Bizottság a napokban eljárást indított Magyarország ellen egy feketegazdaság elleni intézkedés, az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) miatt.

Egy hete az Európai Bizottság még az adóelkerülés csökkentésében játszott szerepe miatt emelte ki a magyar ekáert (az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszert), most viszont kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen éppen az online közúti ellenőrzés rendszere miatt. Brüsszel döntése érthetetlen és súlyosan veszélyezteti a gazdaság fehérítéséért tett példaértékű magyar intézkedéseket. A kormány mindent elkövet, hogy megvédje az Európai Számvevőszék által is elismert hazai ekáerrendszert, amely a leghatékonyabb eszköz a fiktív és adózatlan áruk kereskedelmével szemben

– írta a Nemzetgazdasági Minisztérium múlt szerdai közleményében.

A lap felidézi, hogy két feketegazdaság elleni magyar intézkedés, az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése, az ekáer rövid idő alatt 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek. Több ágazatból eltűntek a csalók, az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte. Ehhez képest szinte bombaként robbant a hír a múlt héten: Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ekáer miatt.

Tállai András hangsúlyozta: a csalások visszaszorítása a magyar adópolitika egyik legfontosabb alkotóeleme. Egyebek mellett ez adott fedezetet azokra az adócsökkentésekre, amelyeket az elmúlt években a kormány végrehajtott. Hozzátette: az ekáer megtámadásával Brüsszel ezeket a lépéseket veszélyezteti, és leszögezte: az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás (Simonka György (b), Bíró Márk (b2) és Mengyi Roland (j) fideszes képviselők, valamint Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára (j2) az Országgyűlés plenáris ülésén a Parlamentben 2017. szeptember 19-én.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik