Gazdaság

Buci helyett kenyér: albán pékségekre figyelmeztet a Pékszövetség

pékség (pékség, pék, )
pékség (pékség, pék, )

A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében két dologra van szükség:

  • a fogyasztói tudatosság emelésére,
  • valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére

– közölte a Pékszövetség, miután egyeztettek a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) képviselőivel az albán pékségekkel összefüggő kérdésekről.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy fel kell hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy a tisztességtelen vállalkozások, köztük az albán pékségek is azzal bújnak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven – például kenyér helyett buciként – forgalmazzák termékeiket. Ezzel pedig nem csak versenyelőnybe kerülnek, hanem sok esetben a fogyasztókat is megtévesztik – tették hozzá.

Egyetértettek abban is, hogy a probléma megoldását jelentősen segítheti a fogyasztói tudatosság emelése, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztése és ismertté tétele, amely a kormány nemrég elfogadott 20 pontos akciótervének is két kiemelt sarokköve.

(MTI)

Kísérőképünk illusztráció. Fotó: MTI / Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik