Gazdaság

Kiderült, mennyi cigit szívnak a gyerekek

A kormány állítja, egyre kevesebben dohányoznak, de közben egyesek szerint nem számolják bele a sodort dohányt.

Nagyon fényezte nemrég Orbán Viktor kormányfő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának budapesti ülésén a hazai cigihelyzetet. Szerinte 2012-13 között 28-ról 19 százalékra csökkent a rendszeresen dohányzó magyarok száma, amihez a trafikok államosítása is hozzájárult. A helyzet azonban nem ilyen vidám a Hvg.hu szerint.

Eleve arról írtak korábban, hogy a kész cigaretta visszaszorult, helyette csomóan sodorják a cigit. Így a dohány és a kapcsolódó termékek forgalma nőtt. 2014-15 között 100 millió szállal csökkent a nem feketepiaci, eladott cigaretta száma, de 410 ezer kilogrammal több dohányt vettek az emberek. Ez 700 millió szálra elég, tehát egy év alatt 600 millió szál a nettó növekmény.

A helyzet miatt az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó kérdéseket tett fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) arról, hogy csökkent-e a dohányzók száma, hogy miért dohányzik egyre több kisgyerek, figyelembe veszik-e a sodrók számát, miért négy évvel ezelőtti adatokra hivatkoznak és tényleg a trafikok érdeme lenne-e az állítólagos visszaszorulás.

A választ Rétvári Bence államtitkár írta meg, aki a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérést idézte, miszerint a 13-15 év közötti hazai fiataloknál 10 százalékkal emelkedett a nemdohányzók aránya: a 2012-es 64,5-ről 75 százalékra. A napi cigarettázók aránya 7,5-ről 6,5 százalékra csökkent. A dohányterméket kipróbálók aránya 25 százalékot esett négy év alatt.

A fiatalok 13 százaléka próbálta ki a cigit 10 éves kora előtt 2012-ben, míg tavaly már csak 11 százalékuk. A kézzel sodort cigit szívók aránya is csökkent köztük 13-ról 8 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik