Gazdaság
gázcső (gázvezeték, )

A Tigáz bojkottálta az ingyenes gázbekötést

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 10:18

Korábban a témában:

A TIGÁZ földgázelosztó jogszerűtlenül járt el, amikor hátráltatta a szerződéskötést azokkal a fogyasztókkal, akik a 2017. július 1-jétől díjmentes gázcsatlakozások kiépítését kezdeményezték. A fogyasztók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban kötelezte a céget, hogy az új csatlakozási szerződések tervezeteit 15 napon belül küldje meg az igénylőknek.

A földgázellátásról szóló törvény alapján 2017. július 1-jétől nem kell csatlakozási díjat fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelését, illetve az ehhez szükséges maximum 250 méter elosztóvezeték kiépítését igénylik.A TIGÁZ földgázelosztó a hozzá érkező csatlakozási igényeket befogadta ugyan, de nem kötött a díjmentességi kategóriába tartozó, leendő felhasználókkal csatlakozási szerződést. A szolgáltató ezzel a magatartásával hátráltatta a gázcsatlakozások kiépítését és az újonnan épülő ingatlanok határidős használatbavételét.

  • A MEKH határozatában megállapította, hogy a TIGÁZ jogellenesen járt el a csatlakozni kívánó felhasználókkal szemben, mivel a csatlakozási szerződések tervezetét nem küldte meg időben számukra.

A jogszabályok alapján a földgázelosztó a gázigénylő igénybejelentése esetén köteles 8 napon belül írásban ajánlatot tenni, vagy ha az igényt elutasítja, erről – az elutasítás részletes indokolásával – a gázigénylőt tájékoztatni.

A MEKH határozata rámutatott arra is, hogy a szabályozási hierarchiában alacsonyabb rendű üzletszabályzat nem lehet akadálya az új csatlakozási igények elbírálásának, mivel a jogszabály által támasztott elvárások az elsődlegesek.

Mindezekre tekintettel, a MEKH kötelezte a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft-t, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az új igénylők csatlakozási szerződés tervezeteit igazolható módon küldje meg az ügyfeleknek.

A hivatal kilátásba helyezte: a határozatban foglaltak elmulasztása esetén bírságot szabhat ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.