Gazdaság

Mészáros Lőrinc most egy malmot vett

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-befektető érdekkörébe kerülhet a bicskei malom – írta az Agrárszektor.

A malmot az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Kft. hirdette meg a tatabányai Sikér Zrt. felszámolási eljárásában. A felszámoló a malmot, illetve a benne lévő gépeket és berendezéseket az augusztus közepén zárult nyilvános pályázati felhívásban 700 millió forintos irányáron hirdette meg.

Iparági szakértők szerint a nyertes ajánlat 300 millió forintról szólt, így Mészáros Lőrinc olcsón juthat a feldolgozóhoz, bár az is tény, hogy a malomra más komoly érdeklődő nem akadt.

A bicskei malommal Mészáros Lőrinc jelentős iparági kapacitásokhoz juthat. Ágazati információk szerint a bicskei feldolgozó 250 tonnás napi őrlési kapacitással működhet, így 60-70 ezer tonna búza feldolgozására lehet képes évente.

Az ingatlant Mészároséknak még nem adták birtokba, csak az eddigi bérlő hagyta el azt. A felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Kft. azt közölte, hogy a szerződéskötésig sem a vevőről, sem a vételárról nem nyilatkozhat.

Ma már nem sukár a Sikér

A tatabányai Sikér Zrt.-t az öt legnagyobb hazai piaci szereplő között tartották nyilván egykoron. A cég ellen tavaly indult felszámolási eljárás, miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel. A vállalkozás sorsát korábbi nyilatkozatok szerint a Széchenyi Bank bedőlése, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók visszalépése, a Gazdasági Versenyhivatal több mint 300 milliós kartellbírsága és az egyre élesebb iparági verseny pecsételte meg. A társaság legnagyobb hitelezői közé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve három, zálogjoggal rendelkező bank tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik