Gazdaság

Jön az azonnali banki átutalás, hétvégén is küldhetünk pénzt

online vásárlás (online vásárlás, )
online vásárlás (online vásárlás, )

Mint arról beszámoltunk, az MNB 2019 közepére tervezi az azonnali banki átutalás bevezetését. Ennek részleteiről adott interjút a Giro Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak, ebből szemezgetünk.

Selmeczi-Kovács Zsolt azt mondta:

  • A lakosság számára a hétvégi pénzküldés lehetőség lesz a legnagyobb előny.
  • A fizetési határ 10 millió forint lesz, bár ezt a bankok szerint akár 30 millióig is fel lehetne vinni.
  • Ha nem lép a bankrendszer, akkor mások, máshol teszik majd lehetővé az azonnali átutalást, ezt rendszer kockázati szempontból sem akarja megvárni a Giro tulajdonosa, az MNB.
  • Manapság a magánszemélyek megbízásai legnagyobb részben a banki zárás után, a céges átutalások pedig a kora délutáni Giro-ciklusokban bonyolódnak, ezek a hullámok az azonnali átutalással kisimulhatnak, a nagy tömegű megbízások (pl. kincstári átutalások, beszedések) pedig szétterülhetnek az éjszakai órákban.
  • Bár a napon belüli átutalás 2012-es bevezetése nagy újdonság volt, a 2015-ben bevezetett napi 10 elszámolás már nem okozott nagyobb előrelépést, a 2019 közepén várható azonnali átutalás viszont nem ebbe a sorba illeszkedik, az egy teljes átalakulás, korszakváltás lesz.
  • Az azonnali átutalás nagyobb riválisa lehet a csekknek, mint a csoportos beszedés. Utóbbi forgalma alig növekszik, negyedévente mindössze 9-10 millió között mozog, az idei második negyedévben 113 milliárd forintot fizettünk így.

Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik