Gazdaság
Malmö, 2016. november 1.
A L'Osservatore Romano vatikáni napilap által közreadott képen Ferenc pápa ökumenikus istentiszteleten vesz részt a Malmö Stadionban 2016. október 31-én. A katolikus egyházfõ a reformáció 500. évfordulóját felvezetõ 2016-17-es emlékévet megnyitó ünnepségsorozatra látogatott Svédországba. (MTI/EPA/L'Osservatore Romano)

Pénzügyi botrányok tépázzák a Vatikánt

24.hu
24.hu

2017. 09. 26. 11:20

Korábban a témában:

Az olasz sajtó arról cikkezik, hogy újabb fejezetéhez érkezett a több éve tartó pénzügyi botránysorozat a Vatikánban, írta a Napi.hu. A hírek mostanában Libero Miloné-ről szólnak, akit 2015 májusában nevezték ki a vatikáni pénzügyek főrevizorának, de júniusban lemondott, és most nyilvánosságra hozta lemondásának okait.

Azt állítja, hogy a vatikáni csendőrség parancsnoka azzal fenyegette meg, hogy ha nem mond le, sikkasztásért letartóztatják.

A Vatikán szokatlanul éles hangú közleményben reagált. Szerintük Libero Milonét azért bocsátották el, mivel külső céget bérelt fel, hogy a Szentszék tagjainak magánélete után nyomozzon.

A pápát eretnekséggel is vádolják

A konkrét ügyben természetesen nem látni tisztán. Libero Milone kinevezése után alig néhány hónappal jelezte a vatikáni hatóságoknak, hogy hivatali számítógépét feltörték. Az innen eltulajdonított dokumentumok egy része 2016-ban a Vatikán pénzügyeiről írt könyvekben jelent meg. A szerzőket a vatikáni bíróság elé állították, de nem ítélték el. Az olasz sajtó szerint további iratok még közlésre várnak: a kiszivárogtatók adagolják őket, így igyekezve fokozni a nyomást.

Libero Milone nyilatkozataival egy időben jelent meg a Ferenc pápa egyes tanításait eretnekséggel vádoló dokumentum is, amelyet interneten közöltek. Az aláírók között szereplő Ettore Gotti Tedeschi, a vatikáni bank volt elnöke, akit 2012-ben váltottak le, a La Stampában úgy nyilatkozott, a Vatikánban méreggel teli a hangulat, sokkal jobban, mint akármikor korábban.

Képünkön Ferenc pápa látható. Fotó: MTI/EPA/L’Osservatore Romano

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.