Gazdaság

Drágábban tankolunk, mint az osztrákok és a szlovákok

Tankolas(430x286)(1).png (tankolás, benzin, )
Tankolas(430x286)(1).png (tankolás, benzin, )

Nem valami pénztárcabarát képet fest Magyarország helyezése a régiós országok rangsorában az üzemanyagárakat tekintve.

Az nem lephet meg senkit, aki a horvát tengerparton vagy Szlovéniában, Szerbiában nyaralt, hogy ott drágább a benzin és a gázolaj is, mint nálunk, azonban a többi környékbeli országban már olcsóbban lehet tankolni, mint Magyarországon. A Népszava közelmúlt adatai alapján készített összeállítása azt mutatja, nálunk 353 forint volt a benzin átlagosan.

Szlovákiában ennél pár forinttal szűkebben mérték a benzin literjét, Ausztriában pedig csaknem 20 forinttal is olcsóbb volt, Romániában pedig bő 40 forinttal kell kevesebbet fizetni ezért a fajta üzemanyagért.

A gázolajnál még nagyobb a különbség.

Nálunk átlagosan 354 forintba került a dízel literje, Romániában 309 forintba, Szlovákiában és Ausztriában pedig csupán 306 forintba.

Mindkét listán természetesen Ukrajna messze a legolcsóbb, ott 250 forint körül alakult a benzin és 220 forint körül a dízel literje.

A relatív drága magyarországi üzemanyag egyik oka a tavaly bevezetett mozgó üzemanyagadó: bizonyos világpiaci nyersolajár-alatt a benzin jövedéki adója Magyarországon nő, emiatt 6-13 forinttal is megugrott a magyar üzemanyagok ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik