Gazdaság

60 évre megkapta egy szörfös cég a Velencei-tó egyik partszakaszát

szörf (szörf)
szörf (szörf)

Velencén sokan háborognak amiatt, mert egy cégnek meglehetősen hosszú időre, 60 évre használatba adta a gárdonyi önkormányzat a Velencei-tó egyik szabad partszakaszát – derül ki a Közérdekvédelmi Központ bejegyzéséből. A korrupció ellen küzdő Közérdekvédelmi Központot a Jávor Benedek (a Párbeszéd Európai Parlamenti képviselője) által alapított Zöld Műhely Alapítvány, illetve a Juhász Péter (az Együtt elnöke) által fémjelzett Igazmondó Alapítvány hozta létre idén nyáron.

Az egyik ellenvetés a helyiek részéről, hogy a tó egyik utolsó szabadstrandi partszakaszára építik a komplexumot, pedig alig van már szabadon megközelíthető tópart a fizetős strandok és privát partszakaszok mellett. A sportfejlesztésre pedig nincs igény a helyiek szerint, hiszen az utóbbi években uniós forrásból kiépült egy jelentős sportcélú infrastruktúra, amely bőségesen lefedi a helyi sportolási igényeket, és a fenntartása jelenleg is gondot okoz.

Az 550 négyzetméteres területet 60 évre használatba kapó, szörfoktatással foglalkozó cég, a Surf Core Kft. ügyvezetője, Varga Gábor elmondta, hogy évek óta működik az érintett szabad partszakasz egy részén a szörfiskolájuk, és azzal keresték meg az önkormányzatot, hogy létre szeretnének hozni egy “sportvárost”, a területet az önkormányzat nem adta el nekik, hanem csak bérelhetik, 8,4 millió plusz áfáért. (Kiemelt képünk csupán illusztráció.) Azért hosszú időre, 60 évre kell nekik a partszakasz, ahol egy 40-szer 10 méteres épületet húz majd fel, mert a beruházás 3-400 millió forintba fog kerülni, és idő, mire megtérül.

Varga Gábor azt ígérte, nem fogja lezárni a területet, a saját érdeke miatt sem. A szörfiskola ugyanis jóval alacsonyabb forgalomra számíthatna, ha fizetős szakaszon belül működne. A beruházás megvalósítása közben és utána is szabad marad a partszakasz az ottlakók számára, a használatba kapott területet sem fogják elkeríteni. Az önkormányzat kikötötte, hogy a tervezett épület alsó szintjét úgy kell kialakítani, hogy az épület ne akadályozza a rálátást a tóra. Ezért a tervek szerint az épület alsó szintje is átjárható lesz, ahol nyáron a szörfiskola, télen a jégkorcsolya központ mellett vendéglátó egységek és boltok kapnak majd helyet. A felső szinten egy 10 apartmanból álló szállást alakítanak ki.

A Közérdekvédelmi Központ azonban megpendíti, hogy rejtett szereplők lehetnek a háttérben.

A cég ugyanis évente alig pár millió forint forgalmat tud felmutatni, tavaly és tavalyelőtt pedig csupán 30 ezer forint adózott profitot termelt. A megállapodás egyébként lehetővé teszi az építmény eladását, magyarán rögzítették azt a lehetőséget, hogy végül más, jelenleg nem ismert befektetőnél kössön ki a sportkomplexum. A cégvezető elismerte, hogy vannak partnereik, akik befektetnének, tulajdonrészt szereznének a projektben, de a nevüket nem árulta el, a beruházáshoz pedig hitelt terveznek felvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik