Gazdaság

Félmilliárd forinttal startol a kormány horvát fejlesztési programja

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 15. 17:33

Félmilliárd forint keretösszeggel elindul a horvátországi gazdasági fejlesztési program, és amennyiben az első néhány hónap meghozza a várt eredményeket, akkor a jövő év elejétől újabb félmilliárd forint áll a pályázók rendelkezésére – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára a drávaszögi Várdarócon pénteken.

A Kárpát-medencei magyarság támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési program horvátországi indító rendezvényén Magyar Levente kiemelte:

mára Magyarország megerősödött annyira gazdaságilag, hogy nem csak saját magát, hanem a szomszédos országok magyar lakta területeit is fejleszteni tudja.

Az államtitkár arra biztatta a nyitórendezvény mintegy 150 résztvevőjét, hogy bátran éljenek a lehetőséggel és pályázzanak. „Ez egy olyan alkalom, amire korábban, a kelet-európai rendszerváltások óta eltelt időszakban nem volt példa” – emelte ki.

Magyar Levente megköszönte a horvát kormány és a megye támogatását, amely véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a program sikerességének.

Az MTI kérdésére elmondta: ahogy a Kárpát-medence más magyar lakta területein, itt is a mezőgazdaság dominál, ezért az agráriumra szeretnék felfűzni a most elindított gazdasági programot. „Meggyőződésünk, hogy ez a vidék olyan mezőgazdasági adottsággal rendelkezik, ami Európa egyik legvirágzóbb agrárvidékévé tudja varázsolni ezt területet” – fogalmazott. Hozzátette: ehhez két dolog hiányzik, az egyik a tőke, amelyet most néhány száz gazda esetében pótolni tud a magyar kormány, a másik a piac, amelynek a megszervezésében szintén tud segíteni. „Így összeállhat egy olyan rendszer, amely az egész vidéknek, az egész Drávaszögnek kitörési lehetőséget adhat.”

A KKM államtitkára megjegyezte, nem mindenhol olyan rugalmas a kormány, mint Horvátországban, de hozzátette, hogy várhatóan még az idén sikerül a többi, Magyarországgal szomszédos országban is elindítani a programot. „Néhány héten belül indul a felvidéki, és közel vagyunk ahhoz, hogy az erdélyi programot is elindítsuk” – jelentette ki. Hozzátette: amennyiben ez sikerül, az év végén arról lehet beszámolni, hogy mind a hat szomszédos országban, ahol jelentős számú magyarság él, elindult ez a történelmi program, amely több tízmilliárd forint támogatást jelent 2017-ben és 2018-ban is.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke az MTI-nek elmondta: nagyon régóta vártak erre a pillanatra, hiszen már régen megfogalmazták azt, hogy a magyarság fennmaradásának nagyon fontos alappillére a gazdasági életben való aktív részvétel, legalább annyira fontos, mint a magyar oktatás és a hitélet. „Most elérkezett az a pillanat is, amikor teljes erővel támogat minket az anyaország a gazdasági élet fellendülése terén is.”

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.