Gazdaság

Többen dolgozhatnak feketén, mint tavaly

feketemunka (Array)
feketemunka (Array)

Szokásos munkaügyi ellenőrzését elvégezte a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya az első félévben. A jelentés szerint a munkaügyi hatóság 10 186 munkáltatót ellenőrzött. A vizsgálatok során a foglalkoztatók 68 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (45 951 fő) 67 százalékát érintették.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint továbbra is jelen van a feketefoglalkoztatás, mely a vizsgálatokkal érintett munkavállalók 13 százalékát érintette (5 972 fő). A 2016. évi adatokkal összevetve – a feketefoglalkoztatás az ellenőrzésbe vont munkavállalókra
figyelemmel – jelentősen nőtt, mivel 2016. I. félévében 5 742 bejelentés nélküli munkavállaló volt a vizsgálatokkal érintett 57 935 főből (9,91 %). Árnyalja azonban a képet, hogy 2016-ban kiemelt célpont volt a feldolgozóipari munkáltatók ellenőrzése, mely ágazatnak nem „tipikus” szabálytalansága a feketefoglalkoztatás és a szektor sajátossága miatt több munkavállalót érintettek az ellenőrzések – jegyzik meg.

Mint kiderült, abban nincs változás az ellenőrzés tapasztalatai alapján, hogy az építőipari vállalkozások felelősek a leginkább a munkavállaló bejelentésének elmulasztásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik