Gazdaság

Hernádi Zsolt miatt nem támogatjuk Horvátország OECD-csatlakozását

Magyarország nem támogatja Horvátország és Románia OECD-hez való csatlakozását – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsa pénteken Párizsban tárgyalt a szervezet bővítéséről. Magyarország ezen a tanácsülésen jelezte, hogy sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem támogatja.

A vásárhelyi iskola miatt nem támogatjuk Románia OECD-tagságát
Lázár János is megerősítette, hogy nem enged Magyarország, magyar iskola nem szűnhet meg Erdélyben.

Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátország esetében pedig a Mol horvátországi beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolták a támogatás megtagadását – írta a KKM.

A horvát ügyészség 2016-ban azzal vádolta meg Hernádi Zsolt Mol-vezért, hogy cége kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. Emiatt egy ideig az Interpol is körözte Hernádit, idén szeptember elején pedig Hernádi beperelte Horvátországot, mert szerint megsértették emberi jogait azzal, hogy európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

(Kiemelt kép: MTI/Beliczay László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik