Gazdaság

Magyar cég vásárolná ki az ukrán államot egy nukleáris fűtőanyagot gyártó cégből

Augusztus 11-én jelent meg egy cikk a KyivPost ukrán lap honlapján amely szerint „Magyarország” kivásárolná Ukrajna részét egy Oroszországgal és Kazahsztánnal közös, nukleáris fűtőanyagot előállító cégből, azaz joint venture-ből (JV UkrTVS). A lap tőzsdei források alapján azt írta, hogy a tulajdonrészre a vecsési First EU Center of Nuclear Fuel Kft. is pályázik, mivel azonban a cikk címében Magyarország szerepelt, felvetődhet a kérdés, hogy a magyar államnak van-e köze a pályázathoz.

A cégadatok szerint a 2017 márciusában alapított, és egy vecsési szolgáltatóház címére bejegyzett cég ügyvezetője két kijevi ukrán állampolgár, Olekszandr Grebeniuk és Halina Haumenko. Ezen kívül a cég tagja még egy harmadik ukrán állampolgár is, Olekszandr Sztrahov. A kft. fő tevékenységi köre a nukleáris fűtőanyag gyártása, de papíron fémipari munkákkal, például acélcsőgyártással is foglalkoznak.

Az ügylettel kapcsolatban Szél Bernadett, az LMP parlamenti képviselője kérdést tett fel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek. Arról érdeklődött, hogy a magyar állam milyen formában vesz részt a tranzakcióban, illetve kapott-e a magyar állam az ukrán hatóságoktól a tranzakcióra vonatkozó tájékoztatást.

Szél azt is megkérdezte, hogy a cégnek volt-e, van-e valamilyen jogviszonya a magyar kormánnyal, illetve a kormány felügyelete alá tartozó állami szervekkel és gazdasági társaságokkal.

Fónagy János államtitkár a kérdésekre válaszolva azt írta, hogy a cég fő tevékenységi köre nukleáris fűtőanyag gyártása. Ahhoz, hogy új nukleáris létesítményt hozzon létre, az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása szükséges, az engedélyt pedig az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) kell kiállítania.

Az OAH által engedélyezett létesítmények között azonban nem szerepel sem dúsító, sem nukleáris üzemanyagot gyártó üzem, és a parlament sem adott ki elvi hozzájárulást.

Az államtitkár hozzátette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetett és közvetlen tulajdonában álló társaságoknak nincs és nem is volt szerződése a First EU Center of Nuclear Fuel Kft.-vel.

Az tehát nem derült ki a válaszból, hogy más állami szerveknek van-e bármilyen kapcsolata a céggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik