Gazdaság

Valamelyest lassulhat a magyar gazdasági növekedés

gazdasagi-novekedes(210x140).jpg (gazdasági növekedés, gpd, )
gazdasagi-novekedes(210x140).jpg (gazdasági növekedés, gpd, )

A második negyedévben a magyar gazdaság összteljesítménye (szezonálisan és naptárhatással kiigazítva) 3,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az előző negyedévhez képest 0,9 százalékos GDP-növekedésről számolt be a KSH, ez sem változott a gyorsbecsléshez képest.

Mindkét adat gyors, de az előző negyedéhez képest valamelyest lassuló gazdasági növekedésről árulkodik. De még így sem kell attól tartani, hogy a lassulás tartóssá válna, illetve elmélyülne – írták elemzők.

Szolgáltatások, építőipar pluszban, mezőgazdaság mínuszban

  • A piaci szolgáltatások 2,8 százalékkal bővültek
  • Az időjárásfüggő mezőgazdaság a tavalyi erős éve után “csak” átlagosan teljesít (hozzáadott értéke 12,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest).
  • Az építőipar teljesítménye 28,6 százalékkal emelkedett
  • A háztartási fogyasztás tovább élénkült
  • Aő húzóerőt jelentő beruházások a tavalyi gyászos mélypontól hatalmasat ugranak az idén.

Ugyanakkor a Portfólió szerint, enyhe szerkezeti elmozdulások figyelhetők meg a növekedésben: az idén tavalyhoz képest az építőipar jelentősen, az ipar kissé nagyobb mértékben járul hozzá a GDP-növekedéshez, mint tavaly.

A robusztus növekedés mögött az áll, hogy az EU-források újbóli felfutásából következő növekedési erő mellé a magánszektor (ipar, magánberuházások) növekvő aktivitása is csatlakozott – értékelt a Portfólió.

A magánszektor a második negyedévben kissé lanyhulhatott, és sokkal inkább “EU-forrásfüggő” lett a növekedés szerkezete. Az, hogy az éves átlagos GDP-növekedés 2017-ben 4 százalék felett vagy alatt lesz-e, alapvetően azon múlik, hogy ez a jelenség ideiglenesnek, vagy tartósnak mutatkozik-e, írta a lap.

Az adat ismeretében elemzők idén 3,7-3,8 százalékos GDP-növekedést várnak, ami számításaik szerint a jelenlegi kilátások alapján jövőre 3,4-3,5 százalékra lassulhat.

(MTI/Portfólió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik