Gazdaság

Most a szerbek a legaktívabbak a magyar ingatlanpiacon

Külföldiek továbbra sincsenek a piacon, 98 százalékban magyarok a vásárolnak, az elenyésző külföldi vevő közül a legnagyobb arányban szerb állampolgárok vannak – derül ki az Otthon Centrum ügyfélfelméréséből.

A felmérés szerint:

  • Az ingatlanvásárlók 98,5 százaléka magyar állampolgár volt
  • A többi vásárló döntően európai állampolgár, negyede szerb vagy orosz állampolgár
  • Nyugat-Európából az angolok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 14 százaléka), a tavalyi aktív olasz és németekkel szemben.
  • Európai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást az Otthon Centrumnál.

Középkorúan veszünk lakást

Az OC ügyfeleinek 90 százaléka társasházi lakást és családi házat keres. A keresők legnagyobb arányban a két és három szobás ingatlan után érdeklődtek. Legnagyobb arányban (41%) Budapesten kerestek ingatlant, a második legkeresettebb Pest megye volt (23%). Jelentős érdeklődés (5%-) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is. Ezzel szemben nagyon alacsony (1% alatti) volt az érdeklődés Békés, Heves, Nógrád, Vas megye ingatlanai iránt.

A vevők 80 százaléka legfeljebb 30 milliót szán lakóingatlanra. Tavaly a keresések fele 15 milliónál olcsóbb ingatlanra irányult, 41,6% pedig 15 és 30 millió Ft között. 30-50 millió között volt a keresések 14,5 százaléka, míg 50 millió Ft felett csupán 6,5 százalékában érdeklődtek az ügyfelek.

Érdekesség, hogy az OC-hoz betért ügyfelek átlagos életkora 43,6 év volt. Amíg a budapesti lakosok 44,4 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarország régión kívül 42,5 év volt az átlag életkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik