Gazdaság
Budapest, 2015. március 10.
Pesti István, a XII. kerületi Tanti étterem séfje (k) a konyhában 2015. március 10-én. Michelin-csillagot kapott az étterem az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásában.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mérföldkőnél az éttermi vendéglátás

24.hu
24.hu

2017. 09. 05. 08:05

Korábban a témában:

Míg 2013-ban még 13,16 milliárdos veszteséget mutatott az éttermi szolgáltatásnyújtással, illetve mozgó vendéglátással foglalkozó magyarországi cégek üzemi eredménye, addig a tavalyi évre 134 millió forintra csökkent a ráfizetésük, ami trendfordulót jelez – írja a Világgazdaság.

Bár az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmában csak az idei évtől alkalmazzák a kedvezményes, 18 százalékos áfát (amely jövőre tovább, 5 százalékra mérséklődik), az ágazatban érdekelt vállalkozásoknak már tavaly biztató évük volt a pénzügyi beszámolók szerint – derült ki a BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. adataiból.

Tavaly 16 974 vállalkozás ért el 473,9 milliárd forintos forgalmat, ez létszámban 5,6 százalékos visszaesés, bevételben viszont 3,1 százalékos előrelépés. A piaci szereplők 77 950 alkalmazottat foglalkoztattak tavaly, ami éttermenként átlagosan 4,59 dolgozót feltételez, ugyanez a mutató 2015-ben még csak 4,15 volt.

Szembetűnő a fővárosi vendéglátósok dominanciája:

a piaci szereplők 44,4 százaléka budapesti, és övék a teljes árbevétel 57 százaléka.

A régiók versenyében a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld követi Közép-Magyarországot.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.