Gazdaság
Budapest, 2013. november 27.
Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

MSZP: átverés a Fidesz rezsicsökkentése

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 08. 31. 11:53

Bár a lakossági gázszolgáltatóknak évek óta küldeniük kell a gázszámlákon az értesítést, hogy mennyi pénzt spórolt meg nekik az állam a rezsicsökkentés bevezetése óta, a fogyasztóknak valójában már rég jóval többet kell fizetni, mintha nem létezne az Orbán-kormány által bevezetett hatóságiáras rendszer – az MSZP szerint meg is találták a rezsicsökkentési átverésre a bizonyítékot.

A magyarországi piac közüzemi nagykereskedő cége, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. számláján 2016-ban, egyetlen pénzügyi év alatt nettó 51 milliárd (bruttó 64 milliárd) forint pluszbevétel keletkezett a hazai fogyasztók befizetéseiből.

Az ellenzéki párt szerint ez azt jelenti, hogy a világpiaci áraktól függetlenül mesterségesen magasan tartott hatósági ár miatt minden háztartás nemhogy kevesebbet, hanem évente átlagosan 21-22 ezer forinttal többet fizetett a gázért, mint amennyibe a beszerzés kerül.

A túlfizetést azért nem érzékelik a fogyasztók, mert a fideszes rezsicsökkentés matekja a 2011-es gázárat veszi alapul, és minden gázszámlához illesztett narancssárga értesítőben úgy számolnak, mintha azóta folyamatosan az akkori árakon kellene fizetni a gázdíjat.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint azonban a lakossági gázár 2014 óta egyáltalán nem követi az olaj és a földgáz importárának változását, jóllehet néhány év alatt tartósan 50-60 százalékkal csökkent a beszerzési ár. Az ellenzéki politikus szerint a kormány és Fidesz tízmilliárdokkal károsította meg a magyar fogyasztókat. A hatósági árat miniszteri rendeletben határozzák meg, ez azonban lénygében három éve nem változott semmit.

A frakcióvezető szerint az is furcsa, hogy az Orbán-kormány korábban ezermilliárd forint körüli összeget költött cégvásárlásokra, amit azzal indokoltak, hogy tulajdonosként jobban biztosítható a lakosság olcsóbb ellátása. Mára a lakossági földgázszolgáltatás és a nagykereskedő cég is állami kézbe került, az jelek szerint az állam azonban azóta egyáltalán nem akarja lenyomni az árakat. Mindez együtt odavezetett, hogy a fideszes rezsicsökkentés időszakában a korábbihoz képest nőtt a díjtartozás, emelkedett a hátralékosok száma, és több lett a kikapcsolás is.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. december 12.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselői, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bősz Anett független képviselő, Gurmai Zita szocialista képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.