Gazdaság

Megtalálták a Magyarországon betiltott cég új vezetőjét, aki egy bevándorló

A népszerű fuvarmegosztó, az Uber élére Dhara Khosrowshahit, a világ vezető online utazási vállalata, az Expedia eddigi vezetőjét választotta a cég igazgatótanácsa – írta a Quartz.

Az új vezető 48 éves, iráni származású. Khosrowshahi gyerekként, 1978-ban érkezett a szüleivel Iránból az Egyesült Államokba. A Brown egyetemen szerzett mérnöki diplomát, de pályáját már az Allen and Co. befektetési banknál kezdte el. Az Expediánál 2005 óta dolgozik vezérigazgatóként, 2015-ben már az ország legjobban kereső vezérigazgatója volt. Az Expedia 2012 óta több mint megduplázta éves bevételét, amely tavaly közel 8,8 milliárd dollárt tett ki, míg a nyeresége 281,1 millió dollár volt.

Az Ubert Magyarországon egy éve tiltották be.

Uber-betiltás: Magyarország visszalépett az időben
Egy sofőr a 24.hu-nak azt mondta, szerinte a kormány nem akarja, hogy az emberek olcsóbban utazhassanak, és ennek erővel is érvényt szereztek.

Az Uber mintegy 70 ország 520 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást, de még mindig nem nyereséges a tevékenysége. Az idei első negyedévben 708 millió dolláros, tavaly pedig 2,8 milliárd dolláros veszteséget termelt a vállalat. Bár az Uber értékét 68 milliárd dollárra becsülik tőkevonzási képessége alapján, egyes ágazati szakértők túlzottnak tartják ezt az értéket, és a veszteségek alapján félő, hogy a végén lufinak bizonyul és kipukkan a vállalkozás.

(Képünkön Dhara Khosrowshahi látható. Fotó: Reuters/Jim Urquhart)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik