Gazdaság

Ha marad az ár, nem lesz magyar tej

Beindulhat az európai tejszívás a nyerstej felvásárlási árának emelése nélkül.

Magasabb felvásárlási ár nélkül nem tartható az országban a nyerstej, csak import termékekkel a piacon nehéz lesz a tejágazat stabilitását biztosítani. Így összegezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tejtermelők, -feldolgozók, -kereskedők és a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel tartott tejágazati egyeztetés megállapításait.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az egyeztetésen közölte: az elmúlt két évben kínálati piac volt az Európai Unióban, a jelentős túltermelés hatására drámaian kezdett csökkenni a nyerstej ára, sok európai termelő felhagyott tevékenységével. Idén január-májusban az unióban visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Európában szárnyalnak az árak

A tejzsír alapú tejtermékek mennyisége ugyan csökkent, de a kereslet folyamatosan bővül, így az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak jelenleg évtizedes rekordokat döntenek meg. Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, az uniós vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekéjén a kedvezőtlen időjárás, és a dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz – tette hozzá.

Egekbe szökik a vaj ára, hiánycikk is lehet
A vaj ára egy év alatt több mint kétszeresére nőtt. A folyamat megállíthatatlannak tűnik.

Marhaság nem kivinni?

A folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland piaci árak augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilónként, miközben a hazai nyerstej átlagára január óta a 90-92 forintos sávban stagnál. A hazai nyerstej-kivitel nőni kezdett. Ahhoz, hogy az alapanyag itt maradjon, elengedhetetlen a nyerstej-árak rendezése – szögezte le Harcz Zoltán.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: erősíteni kell a beszállítói pozíciókat, de a belföldi árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke eredményesnek ítélte a megbeszélést, hangsúlyozta, termelőknek, feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak is érdekük, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz ráhatásunk a tejágazat stabilitásába beleszólni

– mutatott rá a kamara elnöke. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik