Gazdaság

Többlettel zárta a júliust az államháztartás

Júliusban 94,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás – önkormányzatok nélkül számolt – központi alrendszere, elsősorban a magasabb adóbevételeknek köszönhetően. Tavaly júliusban 62,7 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya a júliusi többlettel 816,8 milliárd forintra csökkent, de jóval meghaladta a tavalyi 464,8 milliárd forintos deficitet – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közzétett előzetes jelentéséből.

A központi költségvetés 843,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 81,8 milliárd forintos deficittel zárták az év első hét hónapját, az elkülönített állami pénzalapok pedig 108,7 milliárd forintos többletet értek el.

Az NGM azt írja: az államháztartás helyzete stabil, az európai uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél továbbra is teljesíthető.

A közlemény szerint a bevételek közül az előző évhez viszonyítva érdemben emelkedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ezen felül az idei adatokban jelentek meg a termőföld-értékesítésből származó bevételek is.

A kiadási oldalon az uniós projektekhez kapcsolódó kifizetések elérték a 1090 milliárd forintot, míg az előző év azonos időszakában ez az összeg 601,7 milliárd forint volt. Az uniós támogatások hazai kifizetésénél és elszámolásánál Magyarország olyan szabályrendszert állított fel, amely leginkább a forrásfelhasználásra jogosult vállalkozásoknak és szervezeteknek kedvez. Ezért a projektek megvalósításának mielőbbi megkezdése és sikeres befejezése érdekében a kifizetéseket a magyar költségvetés megelőlegezi, ami nemzetgazdasági szempontból is számos előnnyel jár – emelte ki a tárca közleménye.

Arról is beszámoltak, hogy a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik