Gazdaság
SKALA KAMINASI, GREECE -  19 JULY: A Greek flag painted on rocks can be seen on the beach of Skala Kaminas which was used by refugees to cross Aegean sea from Turkey to Greece last year on July 19, 2016 in Skala Kaminas, Lesvos Island, Greece.The increase in refugees arriving on the island of Lesvos last year has seriously effected tourism, with the number of tourists falling more than 70% this year so far. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

Nem sietett a biztosító hazahozni a Görögországban megműtött nőt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 08. 03. 19:29

Egy semmiből jött ciszta rémálommá tette egy magyar család nyaralását. Szerintük a biztosító csak fokozta a kínjukat, ugyanis keveset és rosszul kommunikáltak velük, és a beteg családanya hazaszállítását sem voltak képesek megoldani. Őt végül Görögországban műtötték meg, talán repülővel hazajut.
Korábban a témában:

Tanulságos esetet kapott fel a Facebook csütörtökön, ami egy Görögországban nyaraló magyar családdal történt.

Kácserék heten indultak el Görögországba üdülni még július elején: ott volt a házaspár, két kisgyerekük, a férj anyja, öccse és annak a barátnője is. A nyaralás rendben telt, július 31-én, hétfőn indultak volna haza Magyarországra autóval, de Kácser Mihály (akivel sikerült telefonon beszélnünk, ez alapján rekonstruáltuk a történteket) felesége, Kácser Boros Zsuzsanna rosszul érezte magát, fájlalta a hasát.

Olyan volt, mintha görcsölne a hasa

– jellemezte a helyzetet Kácser Mihály a 24.hu-nak. Felesége végül gyógyszert vett be, és elindultak. A fájás azonban erősödött, így kénytelenek voltak keresni 100 kilométer megtétele után egy orvosi rendelőt. Elvégezték az alapvető vizsgálatokat, vakbélgyulladásra gyanakodtak, de javasolták, menjenek be inkább a 20 kilométerre fekvő város, Jiannitsza kórházába. Kácserék így tettek.

Fotó: Google Maps

Fél óra alatt ott is voltak, ahol egy óra sürgősségi osztályon való várakozás után megvizsgálták a nőt. Több vizsgálat után végül – a család által segítőkészségéért nagyon dicsért magyar konzulátus segítségével – orvosok érkeztek Jiannitszába, és megállapították, hogy hat centis ciszta található Boros Zsuzsanna petefészkében, ami vérrel telítődött, veszélyes, műteni kell. Súlyosbította a helyzetet, hogy a nő már több császármetszésen is túl volt korábban.

Belép a képbe a biztosító

A kórházba érkezéskor már fel is vették a kapcsolatot a biztosítóval. Kácser szerint nagyon rendesek voltak elsőre, mindent megígértek, szállást, hazaszállítást mihamarabb. A család is azt szerette volna, hogy minél előbb érjenek haza, és otthoni orvosok vegyék kezelésbe a nőt. A Posta Biztosító, amelynél az Optimum csomagról szóló szerződést kötötték, azt mondta a férjnek a diszpécseren keresztül, hogy nyugodtan induljanak haza a családdal, estére ott lesz egy mentő Magyarországról, ami utánuk viszi a feleséget. A férj nem volt erről meggyőződve, így maradt az egész családdal.

A biztosító ellenben nem tudott nekik szállást biztosítani, kötötték az ebet a karóhoz, hogy a szűk, négyfős családra megkötött utasbiztosítás ilyen esetben csak egy fő szállását állja. Hiába mondták, hogy egy 3 és egy 6 éves gyerek is ott van. Végül a kórházi parkolóban, a hétszemélyes kocsiban töltötték az éjszakát.

Másnap Kácser Mihály anyja, öccse, annak barátnője és a házaspár gyerekei az autóval hazamentek, a férj maradt beteg felesége mellett. Napokon át. Merthogy a beígért mentő csak nem jött, míg eljutottak odáig, hogy sürgősen meg kellett műteni a feleséget, aki csütörtökön esett át a 3 órás operáción, jelenleg lábadozik, egyre jobban van. Akár 4-5 nap múlva hazaengedhetik. A műtét miatt most úgy tűnik, légi úton fogják hazaszállítani a feleséget, nem mentővel. Pedig mentőautóval a férj hazajutása is megoldott lett volna, így azonban Kácsernek kell kitalálni, hogy jut Magyarországra.

Gyereket szülő nélkül nem engednek ki

Bonyolította még a helyzetet, hogy a gyerekek a szüleik nélkül nem léphetik át a schengeni övezet határát (a görög szárazföldi határ végig az), ehhez a konzulátus segítsége kellett. A család szerint a biztosító értetlenkedett emiatt, nem ismerték talán a szabályozást. Végül a kórház és a szülők engedélyével, egy Thesszalonikiben beszerzett pecsétes papírral tudták a rokonok hazavinni a kicsiket kedd délután.

Mindeközben a férj hiába hívogatta a biztosítót, először még nyugtatgatták, aztán már ingerültebb beszélgetések is lezajlottak, volt, hogy a telefont is rárakták. A biztosító ráadásul állította, alig kap információt a kórháztól a betegről, pedig a férj szerint az osztályvezető főorvos elérhetőségét is megadták nekik, a főorvos vállalta az egyeztetést. A biztosító állítólag azt közölte, nem kell egyeztetni, a leleteket az ő orvosuk megnézi Magyarországon. Pedig az első blikkre szörnyűnek tűnő, szintén emberhiánnyal küszködő görög egészségügy is a szebbik arcát mutatta nekik, Kácser szerint

az első látszathoz képest kellemes csalódás volt.

Kácser Mihály már felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel, ha kell, a biztosítóval való telefonbeszélgetéseket is megszerzi. Mindenesetre rengeteg pénzük ráment a pár napra, a férj szerint annyi, amennyi összesen az előtte töltött nyaralásra. Keményen fogalmazott kérdésünkre, hogy mit akar tenni:

Beperelni mindenképp be akarom őket az embertelen bánásmód miatt.

Érdekesség, hogy a műtétről is kis késéssel szerzett tudomást a biztosító, majd felhívta a férjet, hogy mindenképp beszélni akarnak a feleségével. Boros Zsuzsannát a műtét utáni szendergésből ébresztették fel emiatt, de csak rutinkérdéseket kapott, hogy tényleg beteg-e, mije fáj, valóban műtötték-e, a kórhában fekszik-e. Korábban megígérték, hogy minden reggel felhívják a férjet és tájékoztatják, de Kácser szerint ez elmaradt.

Az még kérdéses, mennyit áll majd a biztosító, mivel a csomag szerint orvosi ellátást 7 millió forintig térítenek, szállást pedig nap maximum 40 euróig (kb. 12 ezer forintig), négy napon át. Elvileg az Optimum csomaggal a hazaszállítás költségének száz százalékát is állják.

Kerestük természetesen a Posta Biztosítót is, amint válaszolnak, megírjuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.