Gazdaság

Trópusi üdülőszigeteket hoz létre Szaúd-Arábia

Le akar állni az olajról Szaúd-Arábia, ezért a turizmust fejlesztené. Az még kérdéses, az 50 üdülőszigeten lehet-e majd piálni vagy monokinizni.

Ideje a gazdaság diverzifikálásának, ezért úgy döntött a szaúdi királyság, hogy mintegy 50 szigetet üdülőteleppé alakít át a Vörös-tengeren – írja a BBC News. Mivel az olajárak lassacskán esnek, ezért kell máshonnan valutát szerezniük: például gazdag turistáktól.

Szaúd-Arábiába nem egyszerű bejutni alapból, szigorúak a vízumkiadás szabályai, de az üdülőtelepekre tartó látogatók könnyített vízumot kaphatnának. Azonban a történet azért is érdekes, mert a nyugati látogatók számára magától értetődő dolgok nem működnek a vallási előírásokat rendkívül szigorúan értelmező királyságban:

Tilos alkoholt fogyasztani, nincsenek mozik és színházak, arról nem is beszélve, hogy fürödhetne egy bikinis nő a tengerben, amikor az országban a nőknek el kell fedniük a testüket.

Mindenesetre az építkezés 2019-ben kezdődik. Az első fázisban egy új repülőteret is felhúznak, na meg hoteleket és lakóházakat, a tengerpart mentén 200 kilométer hosszan. A területen találhatóak védett korallzátonyok, alvó vulkánok és egy olyan természetvédelmi terület, ahol a ritka arábiai leopárdok és sólymok is vadon élnek.

A projekt 2022-re készülhet el. Ez része a Vízió 2030 nevű programnak, amit Mohammad bin Szalmán koronaherceg és trónörökös képvisel, és az ország megújításáról szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik