Gazdaság

Keddtől már nem felvágott a maradék cafat

Szigorú szabályozás lép életbe, a párizsi fele húsból lesz ezentúl.

Kedden lép hatályba az Élelmiszerkönyv változása, a legfontosabb újítás, hogy nem lehet többé húsnak nevezni a csontokról mechanikusan lefejtett részeket. A Zoom.hu összefoglalójából kiderül: a hústartalom ellenőrzése kifejezetten költséges vizsgálat, nehéz lesz kiszűrni azokat, akik továbbra is silány alapanyagot használnak.

A csontokról mechanikusan lefejtett részek azt a terméket jelölik, amelyet a csontozást követően a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról úgy nyernek, hogy az izomrostszerkezet sérül vagy módosul. Eddig ez beleszámított a hústartalomba, augusztus 1-től viszont fel kell tüntetni a csomagoláson, ha ebből van a termék, és nem lehet az árut párizsinak vagy virslinek nevezni.

Felvágottnak is csak azt hívhatják keddtől, amelyben legalább 50 százalék a hústartalom, és legfeljebb 10 százalék a csontokról mechanikusan lefejtett rész. Minden más csak készítménynek nevezhető. Májasnak is csak azt hívhatják, amely legalább 25 százalék májat tartalmaz, eddig 12 százalék volt a minimum. Sertés, szarvasmarha, pulyka májpástétom esetén a májtartalom minimum 35 százalék, a csirke és vízi szárnyas esetén minimum 50 százalék.

A párizsinak és a virslinek legalább 51, a krinolinnak 55, a Zala felvágottnak 60 százalékban kell majd húsból készülnie. A nyári turistára 65 százalék a minimum előírás. Az előírásokat be nem tartó gyártókat büntetni fogják, az egyetlen kiskapu, hogy megváltoztatják a termék nevét, így egyértelművé válik, hogy mi készül húsból, és mi ízfokozóval kevert cafatokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik