Gazdaság

Reagált a Miniszterelnökség a behajtóval fenyegetett anyuka ügyére

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 07. 28. 11:30

A kislány azért nem kapott tajkártyát, mert hiányzott egy nyilatkozat.

Reagált a Miniszterelnökség arra, hogy behajtóval fenyegette a kórház azt az édesanyát, akinek három és fél éves gyermeke másfél éve nem kap itthon tajkártyát. A család akkor költözött haza Nagy-Britanniából.

Behajtókkal fenyegették a kórházban a beteg kislány édesanyját
Külföldről költöztek haza, a gyermek másfél éve nem kapja meg a TAJ kártyát.

A tárca szerint valóban elfogadhatatlan, hogy egy egészségügyi intézmény behajtókkal fenyegesse a szülőket, mert nem tudják kifizetni a lázas gyermek kórházi számláját. Azt viszont leszögezik, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal a tajkártya kiadása kapcsán semmiben nem hibázott.

Közölték: az édesanya tavaly május 31-én nyújtotta be gyermeke tajkártyaigényét. A hivatal azonban hiánypótlásra szólította fel a kislány gondviselőjét, hogy csatolja a dokumentumot, ami igazolja, hogy a kislánynak nincs külföldi biztosítási jogviszonya.

Az édesanya benyújtotta az igazolás beszerzése iránti kérelmét is, ami alapján a Hivatal eljárást indított, és megkereste a brit egészségbiztosítási szervet. Az azonban többször is arról tájékoztatta a magyar hivatalt, hogy a gyermek helyben lakására, vagy annak megszűnésére vonatkozóan – ami az egészségbiztosítási jogviszony alapja – csak a szülő által írt hozzájáruló nyilatkozat alapján tud adatot szolgáltatni. Erről az anyukát idén februárban értesítették, az édesanya pedig május végén adta be a nyilatkozatot.

„Amennyiben a külföldi biztosító igazolja azt, hogy a kislánynak nincs biztosítása az Egyesült Királyságban (helyben lakás alapján sem), a Hivatal ki tudja állítani Norina tajkártyáját” – áll a Miniszterelnökség közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.