Gazdaság

Kihagyják a spájzot az újlakásokból?

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek pinceszinten vagy az emeleten kialakítani.

Az elmúlt öt évben 15 négyzetméterrel csökkent az új lakások átlagos mérete (KSH), aminek legtöbbször a kis alapterületű lakások kiszolgáló helyiségi – spájz, gardrób, tároló – látták kárát – olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében.

A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló, írták.

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek pinceszinten vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200-400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujj-szabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni, írták.

A három vagy több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből.

Van olyan hirdetés az OTP Ingatlanpont adatbázisában, amelyben külön kiemelik, hogy a spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható, mivel a vízcsövek helyben vannak, olvasható az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik