Gazdaság
Záhony, 2011. február 1.
Az elmondása szerint 2011. január 31-e délután óta várakozó Kiss László kamionsofőr alszik járműve fülkéjében a záhonyi határátkelőhely előtt. A hivatalos közlemények szerint változatlanul 20 óra, míg a helyszínről származó információk szerint ennek akár a többszöröse is lehet a várakozási ideje az Ukrajnába tartó kamionoknak a Záhony és Csap közötti határállomáson. A járművek több kilométer hosszúságban torlódtak fel. A Magyar Vöröskereszt teát és kekszet oszt a sofőröknek, illetve mobil vécéket is kihelyeztek.
MTI Fotó: Balázs Attila

Macron ellen küldik Orbánt a kamionosok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 25. 13:24

Azt kérik, a miniszterelnök képviselje ügyüket, amikor a francia elnökkel találkozik.

A V4-ek döntése szerint a magyar miniszterelnök kapott tárgyalási mandátumot a kiküldetési irányelv, vagyis a kelet-európai munkavállalókat érintő uniós szabályokról való egyeztetésre. Ezért a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) levélben kérte Orbán Viktort, képviselje ügyüket, amikor a francia elnökkel a kelet-európai munkavállalók helyzetéről tárgyal.

Március óta tiltakoznak – magyar kezdeményezésre – a kelet-európai fuvarozók az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen, Most Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a több ezer fuvarozó magánvállalkozót érintő tiltakozó aláírásgyűjtésére, és arra, hogy bizonyos uniós tagországok szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosoknak, kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát. Dittel Gábor szerint az úgynevezett erős uniós tagok célja vélhetően saját fuvarpiacuk erősítése, és a kelet-európai versenytársak kiszorítása.

Bár Emmanuel Macron csak szeptemberben érkezik Budapestre, a tárgyalás menetrendjét már augusztus folyamán egyeztetik a felek. Sikeres megállapodás esetén a szeptemberi csúcstalálkozó eredményét októberben közösen tárják a többi uniós tagország elé. Korábban a V4-es országok jelezték, nyugati mintára betiltja a kamionsofőröknek az alvást az utastérben.

Somoskőújfalu, 2017. február 1.
Várakozó kamionok a magyar-szlovák határnál, Somoskőújfaluban 2017. február 1-jén. A szlovák hatóságok baleset miatt lezárták a tehergépjármű-forgalom elől a 21-es utat a somoskőújfalui határátkelőhelyen ezen a napon.
MTI Fotó: Komka Péter
800 ezerért aludhatnak a kamionban a sofőrök
Ha akarnának sem tudnának megfelelni az új német szabályoknak a Nyugat-Európába szállító magyar cégek. Olyasmit kérnek számon rajtuk ugyanis, ami nincs.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.