Gazdaság

Macron ellen küldik Orbánt a kamionosok

Azt kérik, a miniszterelnök képviselje ügyüket, amikor a francia elnökkel találkozik.

A V4-ek döntése szerint a magyar miniszterelnök kapott tárgyalási mandátumot a kiküldetési irányelv, vagyis a kelet-európai munkavállalókat érintő uniós szabályokról való egyeztetésre. Ezért a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) levélben kérte Orbán Viktort, képviselje ügyüket, amikor a francia elnökkel a kelet-európai munkavállalók helyzetéről tárgyal.

Március óta tiltakoznak – magyar kezdeményezésre – a kelet-európai fuvarozók az őket hátrányosan érintő uniós jogszabályok ellen, Most Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a több ezer fuvarozó magánvállalkozót érintő tiltakozó aláírásgyűjtésére, és arra, hogy bizonyos uniós tagországok szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosoknak, kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát. Dittel Gábor szerint az úgynevezett erős uniós tagok célja vélhetően saját fuvarpiacuk erősítése, és a kelet-európai versenytársak kiszorítása.

Bár Emmanuel Macron csak szeptemberben érkezik Budapestre, a tárgyalás menetrendjét már augusztus folyamán egyeztetik a felek. Sikeres megállapodás esetén a szeptemberi csúcstalálkozó eredményét októberben közösen tárják a többi uniós tagország elé. Korábban a V4-es országok jelezték, nyugati mintára betiltja a kamionsofőröknek az alvást az utastérben.

800 ezerért aludhatnak a kamionban a sofőrök
Ha akarnának sem tudnának megfelelni az új német szabályoknak a Nyugat-Európába szállító magyar cégek. Olyasmit kérnek számon rajtuk ugyanis, ami nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik