Gazdaság

A cseh biztos a jogállamisághoz kötné az EU-források kifizetését

A 2020-ig tartó ciklusban viszont nincs lehetőség a változtatásra.

Támogatja az Európai Unió igazságügyi biztosa, a cseh Vera Jourová, hogy jogállami kritériumokhoz kössék a jövőben az uniós források elosztását. Nyugtalanítaná ugyanis, ha olyan országoknak juttatnák az európai adófizetők pénzét, ahol nem működik a jogállam. Erről a Bruxinfo ír.

Jourová kedden kérdésre válaszolva azt mondta: meggyőződése, hogy a költségvetés tervezésekor szükség van a jogállamisággal összefüggő általános elvekre. Azt viszont cáfolta, hogy az Európai Bizottság a jelenlegi pénzügyi időszakban forrásmegvonással akarná sújtani a jogállami problémák miatt Lengyelországot.

A biztost aggodalommal töltené el, ha a támogatások olyan államokhoz jutnának, ahol nincsenek garanciák a csalás és korrupció ellen, és arra sem, hogy az elkövetőket a nemzeti bíróságok felelősségre vonják. Hangsúlyozta azonban, hogy általánosságban beszél, nem gondol konkrét államokra.

Jourová megerősítette, hogy elkezdődött a gondolkodás arról, hogyan lehet érvényt szerezni a források felhasználása során a jogállami elveknek. Arra azonban rámutatott, hogy a szabályok 2020-ig rögzítve vannak, azokon legfeljebb utána lehet változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik