Gazdaság

Munkásszállót építenek Mórahalmon

263 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül Mórahalom város önkormányzata munkásszállás építése céljából – olvasható a nemzetgazdasági miniszter közleményében.

Varga Mihály elmondta, a 94 fős munkásszálló összköltsége 441 millió forint, melyhez 263 millió forinttal járul hozzá a kormányzat, a többit a város önkormányzata fizeti. Hozzátette: további munkásszállók építésére is lehet majd pályázni az önkormányzatoknak egy program keretében.

A munkásszállók építésére, illetve felújítására rendelkezésre álló 9 milliárd forintból 4000 munkavállalót is el tudnak majd helyezni. A programhoz a pénzt a Nemzeti Foglalkoztatási Alap adja, mondta korábban Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI-nek.

A munkásszállást az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania, a kérelmek 2017. szeptember 30-ig nyújthatók be a helyi kormányhivatalhoz.

Uniós támogatások

Mórahalom sokáig Szegedet látta el munkaerővel és mezőgazdasági termékekkel. Az 1960-as években talált helyi, igen értékes termálvízre építették gyógyfürdőjét, ami fellendítette a helyi turizmust. Mórahalom bevételeinek többsége az ipari parkban megtelepült 108 vállalkozás iparűzési adójából, az idegenforgalmi adóból, és uniós támogatásokból származik. Az EU-tól 2 milliárd forintot kap majd a város fejlesztésre. Az ígéretek szerint 540 millióból a belvárost fogják zöldebbé tenni, de jut a helyi lovasközpont fejlesztésére, illetve lakossági képzésekre, tanfolyamokra, közösségi programokra, egészségnevelési vagy jogi tanácsadásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik