Gazdaság

Magyar munkaerőre hajtanak a romániai vállalkozók

A szomszédos ország nyugati megyéiben az állások alig felét tudják betölteni.

Komoly munkaerőhiánnyal küzd a romániai mezőgazdaság és könnyűipar, az ország nyugati megyéiben a vállalkozók és az önkormányzatok közösen igyekeznek megtalálni a módját, hogy Magyarország keleti régióiból csábítsanak el dolgozókat – írja a Magyar Nemzet.

Az erdélyi és bánsági megyékben az állások alig felét tudják betölteni. A munkaerőhiány fő oka, hogy Romániából már a 2007-es uniós csatlakozás előtt tízezrével vándorolt ki Nyugat-Európába a munkaképes lakosság. A Spanyolországban és Olaszországban élő román állampolgárok száma megközelíti a hárommilliót.

Arad megyében elsősorban az autóalkatrész- és textilipari gyárakba keresnek munkásokat. A befektetők már eddig is jelentős számban hoztak munkaerőt Románia távolabbi vidékeiről, de jelentős kiadással jár az alkalmazottak panziókban és bérlakásokban való elszállásolása.

A magyar-román határ mentén fekvő Pécska polgármestere, Antal Péter azt mondta, a magyarországi polgármesterekkel közösen próbálnak megoldást találni a munkaerő-áramlásra. Ezekben a napokban ülnek le a városban egyeztetni Arad és Békés megyei települések elöljárói, akik a közúti infrastruktúrát is fejlesztenék, hogy gyorsabb legyen az ingázás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik