Gazdaság

Egy újabb lista, amiben az élmezőnyben vagyunk

Európai élmezőnyben maradt a hazai lakáspiac drágulása – ismertette az Eurostat Lakásindexét az ingatlan.com közleménye.

Az idei első negyedévben 8 százalékkal drágultak a hazai lakóingatlanok tavalyhoz képest, amivel az európai dobogóról lemaradtunk, de még így is ez a hatodik legnagyobb drágulás az EU-ban. A magyar lakások jelenlegi árszintnövekedése az Európai Unió átlagos lakásáremelkedésének a duplája.

A dobogós lista élén Csehország, Litvánia és Lettország található, ahol 13, illetve 10-10 százalékos áremelkedést mértek.

További megállapítások:

  • Tavaly év végéhez képest már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások, pedig egy évvel ezelőtt ez az érték még 3,2 százalék volt.
  • Több megyében, jelentősen nőtt ez eladó lakások száma, Békésben 19 százalékos és Bács-Kiskunban 13 százalékos volt a növekedés.
  • Egyik fontos változás idén, hogy a kereslet az alacsonyabb áron kínált lakások felé mozdult el, jó példa egyébként erre a panelek szárnyalása, amelyeket fajlagosan olcsóbban lehet megvenni a téglalakásokhoz képest.
  • Vannak olyan ingatlanok, amelyek egyre később találnak gazdára. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a vevők válogatósabbak, nem kapkodnak és az igényeiknek leginkább megfelelő lakást választják, mondta Balogh László, az ingatlanközvetítő vezető gazdasági elemzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik