Gazdaság

A politikusok is jól járnának a köztisztviselők béremelésével

Orbán Viktor fizetése a jelenlegi másfélmillióról 2,3 millióra nőne, ugyanis azt is az illetményalapból számolják.

A politikusok fizetése is óriásit nőhet, ha eleget tesznek az alacsony bérük miatt sztrájkoló önkormányzati dolgozók követeléseinek – írja a Blikk. Az állami vezetők illetményét ugyanis a köztisztviselői illetményalapból kell kiszámolni, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete pedig ennek emelését várja, a 2008 óta érvényes 38 650 forintról 60 ezerre.

A miniszterelnök, az államfő és a házelnök az illetményalap összegének 39-szeresét kapja, így Orbán Viktor, Áder János vagy Kövér László fizetése a jelenlegi bruttó másfél millióról 2,3 millió fölé ugrana. A miniszterek illetménye is meghaladná a kétmilliót, az államtitkárok pedig az eddigi 997 ezer forint helyett másfélmilliót keresnének.

A képviselők és polgármesterek is kapnának fizetésemelést, mert az ő illetményüket az állami vezetőkéhez kötik. A legalacsonyabb parlamenti képviselői fizetés is 1,2 millióra emelkedne.

A Miniszterelnökség a lapot arról tájékoztatta, hogy nincs politikai szándék az állami vezetők illetményeinek változtatására, de elismerték, hogy az illetményalap változása ezt befolyásolná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik