Gazdaság
Budapest, 2016. szeptember 7.
Munkások dolgoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér 2-es termináljának szomszédságában épülõ Budapest Airport Hotel építkezésén 2016.  szeptember 7-én. Ezen a napon tették le a szálloda alapkövét; a 3,2 milliárd forintból megépülõ létesítmény másfél év múlva fogadhatja elsõ vendégeit.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Bámulatos növekedést produkált az építőipar

24.hu
24.hu

2017. 07. 14. 09:01

Korábban a témában:

A KSH jelentése szerint 2017 májusában az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. (Tavaly májusban egyébként éppen kis híján 20 százalékos mínuszban volt az előző évhez képest a termelés. Lásd az ábrát lejjebb.) Idén mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 27,2, az egyéb építményeké 46,7 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján májusban az építőipar termelése 7,5 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest.

Az épületek építésének növekedése májusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 25,7, az egyéb építményeké 51,9, a speciális szaképítésé 32,0 százalékkal nőtt.

Ami bizakodásra ad okot: a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 53,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül a két építményfőcsoport ellentétesen változott: az épületek építésére kötött szerződéseké 12,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 99,5 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés sportlétesítményekre, valamint közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene május végén 94,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,5, az egyéb építményeké pedig 132,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

2017. január-májusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 26,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

NGM: Évtizedes rekord az építőiparban

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter így méltatta a friss statisztikai eredményeket:

12 éve nem volt hasonló mértékű növekedés az építőiparban, amiben meghatározó szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. Az építőipar jó teljesítménye azt is mutatja, hogy a gazdaság növekedése stabilan támaszkodhat az ipar, építőipar, az export teljesítményére, valamint a hatéves bérmegállapodás fogyasztásnövelő hatására.

Szakértő: veszélyeket rejtenek az újlakás-piaci tévhitek

Az újlakáspiac felpörgése kedvezően hat az iparág és a gazdaság egészére, ám mivel a vonzó lehetőségek láttán tapasztalatlan fejlesztők is piacra léptek, fontos, hogy a vevők leszámoljanak néhány veszélyes tévhittel – kommentálta a KSH pénteken közzétett építőipari gyorstájékoztatójának adatait a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója, Földi Tibor.

Sokan gondolják úgy, hogy ha egy lakóingatlan-projekt generálkivitelező nélkül, illetve önerős forrásból valósul meg, az minden esetben kedvező a vásárlók számára, de ez nem feltétlenül van így, sőt, ezek a megoldások veszélyesek is lehetnek – tette hozzá.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy kockázatos lehet olyan fejlesztést választani, ahol nem önállóan működő, érdemi referenciával bíró generálkivitelezővel zajlik az építkezés, hiszen így a vevők lemondanak arról az ötéves garanciáról, ami a generálkivitelezőnél érvényesíthető. Nem ritka az sem, hogy egy fejlesztést önerősként, azaz banki finanszírozás nélkül hirdetnek meg, ami szintén rizikós lehet. Ebben az esetben az jelenti a kockázatot, hogy amennyiben bármilyen nem várt probléma adódik és leáll a fejlesztés, akkor a vevők futhatnak a már befizetett pénzük után – hívta fel a figyelmet Földi Tibor.

Szakértő: meredek emelkedőn az építőipar, de rizikós lehet a további bővülés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várható volt az újabb jelentős emelkedés az ágazatban. Részben a tavalyi alacsony bázis miatt, másrészt az idén sok uniós forráson alapuló beruházás indult el, ez főként az egyéb építmények alágazatban generált növekedést. Emellett a lakásépítések is emelkedőn vannak, ami hozzájárult az épületépítéseknél látható bővüléshez.

Az építőipari termelést a jövőben meghatározó rendelésállomány májusi 94,3 százalékos növekedése alapján az ágazatban folytatódhat a lendületes fejlődés a szektorban. A hó végi szerződésállomány az egyéb építményeknél 132, az épületépítéseknél pedig 38,5 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. A szakember szerint az idei növekedés elérheti a 15-20 százalékos szintet, ez pedig évek óta az egyik legjobb eredmény lehet.

Hozzátette azt is, hogy a növekedési potenciál jelentős a rendelésállományok alapján, de az építőipar kapacitás- és munkaerő-hiánnyal küzd, azaz nem feltétlenül tudják teljesíteni a vállalkozások az igényeket. Ez pedig a későbbiekben egyes beruházások leállítását eredményezheti. Balogh László a lakásépítésekről elmondta, hogy a társasház-építéssel foglalkozó cégek egyelőre csak 2019 végéig terveznek beruházásokat, mert a most érvényben lévő szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes lakásépítési áfa, ha pedig az 2020-tól esetlegesen megszűnik, az jelentős drágulást okozhat az új lakások piacán.

Szakértő: lehetnek még gondok

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója szerint a megkötött új szerződések aránya annak ellenére emelkedett az előző évhez képest, hogy a munkaerő- és kapacitáshiányon túl az egyre növekvő építési költségek is gondot okoznak a kivitelező cégek számára.

Az építési anyagok árának növekedése, az építőipari díjemelkedések komoly nehézséget jelenthetnek a kisebb, illetve induló építőipari vállalatok számára, mely probléma várhatóan a beruházói oldalon is jelentkezik. Mindezen túl jelentős potenciál érzékelhető a lakásépítési szektorban is, melynek fejlődése valamivel elmarad az ipari létesítményekhez képest, ám a stabil pénzügyi háttérrel, illetve kivitelezővel rendelkező projektek határidőn és költségkereten belül készülnek majd el.

Az építőipari főszezon előtti adatok jól mutatják, milyen élénk mozgással, építési kedvvel vágtunk bele a nyárba, ami a magasépítésben a mindennapok során is beigazolódik. Csúcsra járatott kivitelezések, állandó „pörgés” és munka jellemző, de ez nagyon jó, ezt vártuk. Most fokozottan oda kell figyelni az építőipari fegyelemre, fegyelmezetten kell működni, mert nem elég leszerződni, meg is kell építeni a vállalt munkát.
Boldogok vagyunk, hogy minden időben elkészült a vizes világbajnokságra, a magyar építőipar ismét megmutatta mennyire nagyszerű, most már tényleg csak a sportolóink sikereiért kell szurkolnunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.