Gazdaság
népesség (népesség, )

Már 7,6 milliárd ember él a Földön – tízmilliárdan is lehetünk

Korábban a témában:

Az Egyesült Nemzetek Világszervezete (ENSZ) 2017. június 21-én tette közzé a világ népességszámára vonatkozó legfrissebb becslését. A jelenlegi, 1950 óta a 25. népesség-előrejelzés elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyre sürgetőbb demográfiai kihívásokra, mint a túlnépesedés vagy a társadalmak öregedése.

A világszervezet szakértői által készített becslések fontos információkat nyújtanak a 2030-as fenntartható fejlődési célok megvalósításához is, amelyeknek fő célkitűzése a jobb jövő biztosítása bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

Az ENSZ számításai alapján 2017. július 1-jén mintegy 7,6 milliárd ember élt a Földön. Vagyis az 1950. évi valamivel több mint 2,5 milliárdos népességszám napjainkra a háromszorosára gyarapodott. Továbbra is növekedő trenddel kell számolnunk, bár ennek üteme csökken, elsősorban a termékenység visszaesése miatt – derül ki a KSH összegzéséből.

  • A lassulás ellenére a világ népessége a közepes szintű termékenységgel számolt prognózis szerint 2050-re 9,8 milliárd lesz, 2100-ra a mostani érték másfélszeresére, 11,2 milliárdra fog emelkedni.
  • Az ENSZ magas termékenységgel számolt becslése 2050-re 10,8, az évszázad végére pedig már 16,5 milliárd fős népességet vetít előre.
  • Az alacsony termékenységű előrejelzés alapján a Föld lakosainak száma 2053-ban 8,8 milliárd fővel eléri maximumát, ezt követően csökkenni kezd, és a 2100. évi 7,3 milliárd fő  kismértékben, de alatta marad a mai értéknek.

Az elmúlt évszázadokra visszatekintve a népesség egyre gyorsuló ütemben emelkedett, amelynek mértéke az 1960-as évek második felében volt a legjelentősebb, ekkor évente több mint 2 százalékkal növekedett a népességszám.

Ingadozások után az 1980-as évtized második felétől kezdődően – elsősorban a termékenység terén tapasztalható visszaesés miatt –
folyamatosan mérséklődött a növekedési ütem. Napjainkban évente 1,1 százalékkal gyarapodik a világ népessége, amely mintegy fele az 1980-as évekre jellemzőnek.

A népességnövekedés üteme várhatóan tovább csökken, 2050-re már csak 0,5, a század végére mindössze 0,1% körüli ütemmel számolnak az előrejelzések. A gyarapodás abszolút száma az 1950-es évek első felében mért évenkénti 47 millió főről az 1980-as évek
végéig folyamatosan emelkedett, akkor átlagosan 91 millió fővel nőtt a Föld népessége. Jelenleg még mindig jelentős, 82-83 millió fős a növekedés, de a becslések szerint a későbbiekben az abszolút számot tekintve is számottevő mérséklődés várható, 2050-ben már csak 50, az évszázad végére pedig kevesebb, mint 10 millióval leszünk többen évente.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.