Gazdaság
A picture taken on June 29, 2017, in the Egyptian capital Cairo shows a worker filling up a customer's tank as cars queue at a petrol station.
Egypt announced a new sharp increase in fuel prices on June 29, 2017 as it slashed government subsidies in a tough IMF-backed reform programme. 
The cabinet said that 82 octane petrol would sell for 3.65 pounds a litre (0.80 pounds a gallon) up from 2.35 (0.52), with the same increase for diesel, while 92 octane petrol rose from 3.5 (0.77) to 5.0 (1.1) pounds. 
Prior to floating the currency on November 3, 2017, the country had spent billions of dollars propping up the pound, which rose from 8.9 pounds to the dollar to 18 after its flotation. / AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

Drágállja a benzint? Egyiptomban mostantól gyalog járna

24.hu
24.hu

2017. 06. 29. 18:39

Nagyjából duplájára emelték az üzemanyagárakat Egyiptomban csütörtökön, amivel teljesítették a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 12 milliárd dolláros hitelmegállapodás egyik feltételét.

Már a második alkalommal emelték az üzemanyagárakat azóta, hogy az IMF-fel kötött alku részeként az egyiptomi központi bank tavaly novemberben 48 százalékkal leértékelte a nemzeti fizetőeszközt, az egyiptomi fontot, és áttért az árfolyam lebegtetésének politikájára.

Ezúttal a 92-es oktánszámú benzin literenkénti árát több mint 40 százalékkal, 3,5 egyiptomi fontról 5 egyiptomi fontra (mintegy 75 forintra), a leggyakrabban használt üzemanyagok, a gázolaj és a 80-as oktánszámú benzin literenkénti árát pedig több mint 50 százalékkal, 3,65 egyiptomi fontra (közel 55 forintra) vitték fel. A főzéshez általában a legszegényebbek által használt gázpalackok 100 százalékkal, 15-ről 30 egyiptomi fontra (450 forintra) drágultak.

A kormány ambiciózus reformprogramot fogadott el tavaly, hogy újjáélessze a gazdaságot.

Az IMF-fel kötött, a költségvetési deficit lefaragását, a gazdasági növekedés felgyorsítását és a devizapiaci helyzet javítását célzó hároméves megállapodás részeként a kairói vezetés vállalta egyebek között, hogy csökkenti a szubvenciókat, emeli az adókat és lazítja a tőkemozgás fölötti ellenőrzést. A valutaalap tavaly novemberben első részletként 2,75 milliárd dollár azonnali átutalását engedélyezte, a következő, 1,25 milliárd dolláros részletet heteken belül megkaphatja Kairó.
Tarek el-Mola olajipari miniszter jelezte, hogy a 2017/18-as pénzügyi évben az olajtermékek szubvenciójára fordított költségvetési kiadásokat 110 milliárd egyiptomi fontra (1650 milliárd forintra) csökkentik az előző évi 145 milliárd fontról.

Kormányzati tisztségviselők hangsúlyozták, hogy a költségvetési kiadások csökkentése elősegíti a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató 2011-es felkelés után romba dőlt gazdaság újjáépítését. A rövid távú megszorító intézkedéseknek köszönhetően felszabaduló forrásokat infrastrukturális beruházásokra fordítják, vonzóbbá válhat az ország a külföldi tőke számára, a külföldi beruházások pedig munkahelyeket teremthetnek és fokozhatják a gazdasági növekedést.

A megszorítások azonban súlyos politikai kockázatokat jelentenek Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek, akinek társadalmi támogatottságát kikezdte a vágtató infláció és a két lakatlan vörös-tengeri sziget Szaúd-Arábiának való átadásáról júniusban kötött megállapodás.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.