Gazdaság

A Waberer’s az ötödik legnagyobb részvény lesz a magyar tőzsdén

Újabb nagyvállalat lép a BÉT kibocsátói köréhez: érkezik a magyar parkettre a Waberer’s International. ​Ezzel ​​ez lesz az ötödik legnagyobb papír a magyar tőzsdén, és a BUX-indexen belül is az ötödik legnagyobb súlyt kapja majd. Ez egy igazi növekedési sztori – hangzott el.

​Újabb nagyvállalat lép a hazai tőzsde kibocsátói köréhez.

A Waberers-t a négy nagy részvényhez hasonlóan az jellemzi, hogy ágazatában egyedülálló a mérete és a piaci pozíciója, valamint ez az első tőzsdére lépő cég a logisztikai iparágból. Az eredményeiket úgy érhette el, hogy folyamatosan innovál és komoly működési hatékonyságra törekszik, amit meg is valósit – mondta el Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója. Mint kiemelte, a bevezetés és a kereskedés napja el fognak válni technikailag, és majd nagyságrendileg július 6-ra tehető, hogy a befektetők számára elérhető lesz a részvény. Ezzel ez lesz az ötödik legnagyobb papír a magyar parketten, így a BUX-indexen belül is az ötödik legnagyobb súlyt kapja majd. Természetesen ezzel a BÉT Prémium kategóriájában kap majd a részvény helyet.


A társaság vezérigazgatója, Lajkó Ferenc a bejelentés sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

a Waberer​’​s egy igazi, hamisítatlan növekedési sztori.

Úgy érezték, hogy eljött az ideje, hogy ezt a sztorit másokkal is megosszák. Míg az európai GDP az elmúlt években másfél százaléknyi növekedést produkált, addig a cég teljesítménye 15 százalék felett bővült. A vezérigazgató, a menedzsment és a tulajdonosi kör izgatottan várják, hogy hogyan tudják fokozni a tőzsdei jelenléttel is a kibocsátást.

Mint a vezérigazgató elmondta, a csoport közel 70 éve töretlenül fejlődik, hiszen a cég jogelődjeit a második világháború után alapították. 1994-ben, a privatizációt követően indult el a vállalat újkori fejlődése, körülbelül 2004-ig egy intenzív modernizáció zajlott, ezt követően az EU-csatlakozással a fuvarozás szakma előtt kinyílt az európai piac. Innentől kezdve a szállítmányozási cég jelentős növekedési ciklusba lépett.

Ma nagyságrendileg 4000 kamionnal dolgozik a társaság, és Európa meghatározó logisztikai cége lett. Az EU egyik legjobb minőségben szolgáltató vállalata, a kamionok átlag életkora 2 év. Az innováció területén is vezető vállalatról van szó, folyamatosan hardver és szoftverfejlesztéseket hajtanak végre és hatékonyságban, termelékenység és produktivitás területén is kifejezetten jó számokat produkálnak.

Két fő üzletágból érkeznek az eredmények: a legjelentősebb a nemzetközi komplett rakományú fuvarozás, mint a cég zászlóshajó tevékenysége, amit 3000 kamionnal végeznek, versenyképes értékajánlattal. A másik divízió a regionális szerződéses logisztika, rekorder raktármérettel, nagyvállalati retail cégek kiszolgálásával, ami által Magyarországon és a régióban 25%-kos piaci részesedéssel működik a Waberer​’​s.

Befektetői oldalról vonzó tulajdonság a Waberer​’​s mérete. Lajkó szerint megalapozott a vezető szerepük a jelentős belépési korlátok révén. Ebben az iparágban a gazdaságos üzemméretük miatt is nagyon jó a cég, ennek köszönhetik a vezető szerepüket. A méret miatt nagyon jók az alkupozíciók, így jó árakat és volumeneket tudnak mindenfelé elérni. A lefedettség tekintetében is fontos a méret, minden ügyfél feladatához a legközelebb tudnak lenni. A profitlabilitás miatt meg tudnak finanszírozni egyszerre több ezer kamiont és hardvert, szoftvert tudnak fejleszteni azért, hogy a termelékenységet mindig a legmagasabb szinten tudják tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik