Gazdaság

Úgy öntjük magunkba a kézműves sört, mintha nem lenne holnap

Döbbenet, de az ízesített alkoholmentes sörök forgalma is kilőtt az utóbbi időben. A tavalyi hűvös nyár azonban nem tett jót a sörpiacnak.

Húsz százalék feletti mértékben emelkedett a sörkülönlegességek, a kézműves sörök, valamint az alkoholmentes ízesített sörök forgalma tavaly – derül ki a Nielsen adataiból. A felmérés szerint a teljes magyarországi sörfogyasztás tavaly megközelítette a négymillió hektolitert.

A szektor forgalma értékben változatlan, 133 milliárd forint volt tavaly, mennyiségben viszont 1 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A mérséklődés oka a tavalyi hűvösebb nyár volt, így a július-augusztusi főszezonban mintegy 6 százalékkal kevesebb alkoholos- és alkoholmentes sör fogyott.

A kézműves és különleges sörök forgalma értékben 25 százalékkal, mennyiségben pedig 20 százalékkal nőtt, és a teljes piacból már hat százalékos a részesedésük.

A Nielsen szerint a sörmixek piacán különösen az alkoholmentes szegmens népszerűsége szembeötlő. Minden száz eladott ízesített sörből 48 alkoholmentes volt tavaly, ami 10 százalékkal haladja meg a 2015-ös adatot. A legdinamikusabban fejlődő szegmens az ízesített, alkoholmentes sörmixeké, és ez összességében hosszú távon a többi üdítőital-kategóriára jelent majd konkurenciát.

A magyar piacon még mindig különlegességnek számító cider forgalma értékben 15 százalékkal, mennyiségben 17 százalékkal emelkedett tavaly, 34 ezer hektoliterre – közölte a Nielsen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik