Gazdaság

Trump ismét megállítaná a német autóeladásokat az USA-ban

A brüsszeli NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnök az EU vezetőivel is találkozott. A Spiegel szerint zárt ajtók mögött azt mondta:

Nézzék csak azt a sok millió autót, amit az USA-ban eladnak (a németek). Szörnyű. Ezt meg fogjuk állítani.

Trump szemét már régóta csípik a német autógyártók. Beiktatása után a Bildnek azt mondta: nagyon zavarja a német autók látványa New York utcáin. Azt mondta, ha a BMW Mexikóban gyárat épít, és az USA-nak akar eladni autókat a 35 százalékos adó nélkül, akkor azt felejtse el.

A BMW legnagyobb gyára az USA-ban van, amellett, hogy Mexikóban is terveznek gyárat építeni. Ugyanakkor nem a BWM az egyetlen német autógyártó, amely Mexikóban épít gyárat. Az Audi és a Mercedes is 2018-tól fog autókat gyártani az amerikai határ mellett. Az országban gyártott járműveken ugyanis a kedvező bérköltségek, gyártási költségek, alkatrészköltségek és kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően több ezer dollárt tudnak megspórolni autónként ahhoz képest, mintha az USA-ban állítanák elő ugyanazt a modellt.

A német gyártók ugyanakkor csak 8 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek az amerikai autópiacból tavaly, míg a Ford és a GM által birtokolt Opel együttes piaci részesedése kétszámjegyű volt Németországban. 

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter Trump év eleji beszédére reagálva azt mondta, az amerikai autógyártás rosszabb, gyengébb és sokkal drágább, mint a német és ha Trump azt akarja, hogy több amerikai autó fogyjon a világban, akkor gyártsanak jobbakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik