Gazdaság
homeless boy holding a cardboard house, dirty hand

Lakásvásárlás: van, hogy a WC-csészét is elviszi az eladó

24.hu
24.hu

2017. 05. 25. 11:27

Korábban a témában:

A lakáspiaci hullám emelkedő tranzakciószámot hozott – a tavalyi majdnem 150 ezer után idén 5-10 százalékkal több adásvételt várnak a szakértők. Ritka mellékhatásként sokakat ér kellemetlen meglepetés a beköltözéskor: nem a megbeszélt állapotban kapják meg a vásárolt ingatlant. Az OTP Ingatlanpont szakértője osztja meg tapasztalatát arról, mennyire jellemző ma ez és mit lehet tenni ilyen esetben.

Problémát jelent, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt. A vásárlók megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek hűlt helye. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket.

Ez tulajdonképpen a vásárlók becsapása: a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is, véli az ingatlanpont vezető értékesítési tanácsadója. Havas János szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani az alábbi néhány fontos pontot:

  • A szerződéskötéskor szerepeljen a kontraktus elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét.
  • A vásárlók számára a leginkább megnyugtató biztosíték, ha tételesen felsorolják az ingatlanban található bútorokat, beépített elektronikai gépeket.
  • Amennyiben az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat.
  • Ennek hiányában azonban a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani.
  • Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – úgy vevői, mint eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.
  • Részben ide tartozik az újlakás-vásárlás is, amikor a használatbavételi engedély feltétele önmagában bizonyos felszereltség megléte. Ilyenek a működő szaniterek, fűtőtestek, mosogató, de adott esetben akár a sütő, a tűzbiztos szellőző, vagy a bekötött szagelszívó is.

Legyen akkor alku tárgya!

A szakember szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatait illeti, Havas János elmondta: a bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.

A fenti példáknak pedig pont ellentéte, amikor az eladó nem visz el minden bútort, ezért a gond az új tulajdonos nyakába hullik. Ezek elszállítása költséges, persze opció lehet – ha győzi az ember kivárni – a lomtalanítás. Nagyon ritkán azonban állítólag kincseket is kifoghat a vevő egy ott hagyott értékes antikvár, festmény vagy kézműves tárgy képében.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.