Gazdaság
Budapest, 2012. március 27.
Egy gondozó egy idős asszonyt etet a szobájában a Mátyás téri Arany Alkony idősotthonban, ahol 85 idős embert gondoznak. Az intézményt 1996-ban hozták létre, amelyben a szociális alapellátást a Kálvin János Presbiteri Misszió végzi, az egészségügyi szolgáltatásokért és az ingatlannal kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekért a Medicatus cégcsoport felel.
MTI Fotó: Kallos Bea

A rászorulók háromnegyede nem jut be az idősotthonokba

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 25. 14:08

Korábban a témában:

A tavaly szeptember 1-jén a szociális várólistán szereplő 27 824 rászoruló ember közül idén áprilisig mindössze 7968-an jutottak valamilyen szociális ellátáshoz. Nyolc hónap alatt tehát csupán a várakozók valamivel több mint negyede (28,6 százalék) jutott el odáig, hogy a szociális ellátórendszertől segítséget kapjon – derül ki a központi nyilvántartás adatait összesítő, a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb jelentésből.

A májusi adatok szerint 28 051 várakozó szerepel a szociális várólistán, ez 500 fős csökkenést jelent a márciusi adatokhoz képest. Az idősek uralják a várólistát a cikk szerint: az érintettek háromnegyede az idősellátás egyik vagy másik szolgáltatásába szeretne bekerülni. Ezen belül bentlakásos idősotthoni ellátásra vár a „sorban állók” 68,1 százaléka. Sokat kell várniuk, mivel száz ellátottra negyvenhat várakozó jut, eggyel több, mint márciusban. Ráadásul még az átmeneti ellátást nyújtó idősek gondozóházára is közel 2345-en várakoznak, itt száz betöltött helyre 74,4 sorban álló jut.

A rászoruló idős, beteg embereknek otthoni gondozást nyújtó házi segítségnyújtásra hétszázhatvanan, tíz százalékkal többen várakoznak, mint az első tavaszi hónapban. A cikk szerint a pszichiátriai ellátásra 2859-en várnak, a fogyatékossággal élők bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1700 név szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 161-en várakoznak.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.