Gazdaság
Őszi mezőgazdasági munkák Bogyiszló határában

Alig költenek fejlesztésre a magyar gazdák

24.hu
24.hu

2017. 05. 23. 07:40

A területalapú uniós támogatás inkább jövedelempótlásra szolgál, miközben alig növekszik a termelés hatékonysága.
Korábban a témában:

Fejlesztések helyett jövedelempótlásra fordították a gazdák a területalapú uniós támogatás jó részét – írja a Népszava. A lap szerint mezőgazdaságunk leszakadása kódolva van.

A mezőgazdasági művelésre alkalmas területek folyamatosan csökkennek, 2050-ben már akkora területen kell megtermelni egy ember egész éves ellátásához elegendő élelmiszert, mint egy családi ház nagyobb kertje. Ehhez rohamosan fejlődnie kellene a termelés hatékonyságának, de jelenleg a magyar mezőgazdaság képtelen erre.

A K&H agrárgazdaságról írt előrejelzése szerint drámai hatása lehet a magyar agrárium számára annak, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklust követően leépülhet a közvetlen területalapú támogatások rendszere. Jelenleg az uniós támogatások hozzájárulása a nettó hozzáadott értékhez Magyarországon eléri az 52 százalékot. Ha nincs a támogatás, a magyar agrárvállalkozások legalább fele veszteséges lenne, de legalábbis nulla jövedelmezőséget produkálna.

Hazánkban 2005 és 2013 között évente nagyjából 0,5 százalékot javult a termelékenység, a versenytársaknál az 1 százalékot is meghaladta. A munkaerő hatékonysága rendkívül alacsony, alig 40 százaléka az uniós átlagnak. Eközben a gazdák 40 százaléka semmilyen változtatást nem tervez a tevékenységében, és 50 százalékuk az elkövetkező 3 évben nem tervez hatékonyságnövelő beruházást. A termelők mintegy 70 százaléka még mindig nem a piac igényeit veszi figyelembe, hanem termel valamit és azután igyekszik eladni – írják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.