Gazdaság

Ötszázan igen, mi nem mehettünk be Matolcsyék könyvbemutatójára

Néhány kormánypárti újságot és egy külföldi hírügynökséget beengedtek, a 24.hu munkatársai viszont nem mehettek be a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozata legújabb példányának ünnepélyes bemutatására. Videón, ahogyan a jegybankosok magyarázkodnak.

Nagyszabású esemény zajlott hétfőn délután a Bálna rendezvényközpontban. A Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának harmadik darabja készült el, azt mutatták be üzletemberek és a magyar gazdaságirányítás krémje előtt. Nagyjából ötszáz embert hívtak meg.

Ott volt mások mellett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Parragh László, az iparkamara elnöke, Stumpf István volt kancelláriaminiszter, alkotmánybíró, Papcsák Ferenc, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, volt fideszes képviselő, MNB-s közép- és felsővezetők, a nemzetgazdasági minisztérium jó pár magas rangú tisztviselője.

Matolcsy György jegybankelnök tartotta a nyitóbeszédet, az utána következő pódiumbeszélgetésen Matolcsy évtizedes jó barátja, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség napokban újraválasztott elnöke, Patai Mihály, aztán az MKB Bank privatizációját hitellel segítő Gránit Bank első embere, Hegedüs Éva, Szapáry György jegybankelnöki főtanácsadó, volt washingtoni nagykövet, és a pár hónapja Schmidt Mária tulajdonába került Figyelő főszerkesztő-helyettese, Szajlai Csaba beszélgetett, a Figyelő másik főszerkesztő-helyettesének, Kamasz Melindának a moderálása mellett. Utána állófogadás emelte a rendezvény fényét.

Mi viszont hiába akartunk tudósítani az eseményről, többszöri kérésünk ellenére a Matolcsy-vezette jegybank elutasított minket.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Még a múlt héten szereztünk tudomást arról, hogy most hétfőn könyvbemutató lesz a Bálnában, és nyomban, még csütörtökön levelet írtunk a jegybanknak, kérve, biztosítsák a lehetőséget, hogy a helyszínről számolhassunk be a jeles eseményről, amelyre nyilván az MNB is büszke. Arra alapoztuk ezt, hogy a sorozat előző darabját, a 2016 februárjában elkészült kötetet nemrég Orbán Viktor kormányfő akként ajánlotta üzletemberek előtt, mint a magyar gazdaságpolitika vezérfonalát, mondván, kiolvasható belőle, mire készül gazdasági téren a kormány. Bíztunk abban, hogy az MNB fontosnak tartja, hogy rajtunk keresztül minél többen tájékozódhassanak a könyvről.

A jegybank válaszában megtagadta regisztrációs kérelmünket,

ellenben jelezte, hogy egy futárral küldenek egy példányt a könyvből a szerkesztőségünkbe.

Az MNB a levélváltás során hangsúlyozta, hogy a rendezvényre csak meghívottak mehetnek be.

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a kormányközeli médiumok közé sorolt Magyar Idők, Magyar Hírlap, Világgazdaság és a Magyar Távirati Iroda munkatársai is bemehettek a terembe. Írtak is nyomban tudósítást ittitt és itt, az MTI-hírét nekünk csak szemlézni volt módunk. Egy külföldi hírügynökség, a Bloomberg is hivatalos volt, bár tőlük nem találtunk tudósítást.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy milyen elvek mentén válogat az MNB az egyes újságok között, de kérdésünkre nem kaptunk választ.

Futárral érkezett a könyv

Miközben próbáltunk bejutni a könyvbemutatóra, és már tartott Matolcsy György előadása, hívott minket a 24.hu szerkesztőségének helyet adó épület portása, hogy csomagunk érkezett.

A 955 oldalas könyvben kétszer is köszönetet mondanak a szerkesztők Matolcsynak és az alelnököknek a szakmai tanácsokért, ösztönző támogatásukért. Az előszót Matolcsy írta, ennek lényege, hogy vezetésével 2013-tól a jegybank mennyi minden hasznos dolgot vitt véghez, „a fiskális és monetáris politikai fordulatot eredményező intézkedések sikerei mára vitathatatlanok.” A könyv többi részében jegybanki dolgozók tanulmányai vállalkoznak ennek alátámasztására, és elemzik a 2013 óta követett jegybanki politikát.

A helyszínen a jegybank kommunikációs osztályán dolgozókkal is beszéltünk, akik pár, nekik szegezett kellemetlen kérdés után azzal mentették ki magukat, hogy nem ők az illetékesek. Az MNB egyik alelnökével, Gerhardt Ferenccel is váltottunk pár szót, de ő sem segített.

Szerettünk volna beszélni Matolcsy Györggyel is, de sok más vendégtől eltérően ő a liftet vette igénybe a két emelet leküzdésére, így nem találkoztunk vele.

Az esemény után egyébként olyan levelet kaptunk az MNB-től, amely szerint a videóban szereplők nem járultak hozzá a képmásuk felhasználásához. Véleményünk szerint a jegybank mint közintézmény, annak alelnöke és munkatársai ilyen igényt nem támaszthatnak. A sajtóosztály beosztott munkatársainak arcát azonban ennek ellenére – utólagos kérésükre – nem mutatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik