Gazdaság
Kidobott élelmiszer (Array)

Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk ki

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 11:29

Korábban a témában:

A tegnapi nap során tárgyalta az élelmiszer-hulladékok csökkentésére irányuló jelentést az Európai Parlament. A becslések szerint évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki az EU-ban,

ami egy főre vetítve átlagosan 173 kg-ot tesz ki.

Mindez a nyilvánvaló környezeti hatások (például termelés, csomagolás, eljuttatás, hulladékkezelés) mellett közel 143 milliárd eurós veszteséget is jelent évente, ami nagyságrendileg megközelíti az EU éves saját költségvetését.

Markáns élelmiszerhulladék-csökkentés csak uniós szinten képzelhető el, ehhez hasznos javaslatokat fogalmaz meg a jelentéstevő. Azonban Magyarországon elképesztő mértékben nőtt a szegények száma, de az egy főre vetített élelmiszer-hulladék aránya is magas. Az ellentmondásra egyszerű a válasz: a jövedelemkülönbségek tudatos növelése révén (például az egykulcsos adó okán)

hatalmas tömegek szakadnak le.

Ezen rétegek számára a könnyen romló, tömegáruk érhetőek csak el. Mindemellett azonban mennyiségi értelemben a tehetősebb réteg sem mondható tudatos élelmiszer-vásárlónak.

Éppen ezért az általános hulladékcsökkentési célokkal egyetértve azt javasoltam, hogy az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve a bérleszakadásokat is vegye számításba e kérdéskör vizsgálata során. A biztonságos állati takarmányozással, valamint az el nem fogyasztott éttermi élelmiszerek közétkeztetésre fordításával, adományozásával vagy csökkentett áron való értékesítésével jelentősen visszafogható lenne a pazarlás

– mondta Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.