Gazdaság
debreceni egyetem (Array)

Sok pénzt hoznak Magyarországnak a külföldi egyetemisták

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 09. 10:43

Évente 22,12 milliárd forintot költ el Magyarországon 11 ezer külföldi egyetemista – derül ki abból a kutatásból, amelyet a Magyar Nemzet elemzett. M. Császár Zsuzsanna vezetésével három egyetem nyolc kutatója vizsgálta meg azt, hogy hogyan járulnak hozzá a más országokból érkezett hallgatók Pécs, Debrecen és Szeged gazdaságához. A hazánkban tanuló nem magyar külföldiek száma összesen több mint 28 ezer volt a 2016-2017-es tanév első felében, ennek közel fele tanul a három vizsgált városban.

A külföldi diákok jelenléte nem csak az egyetem, vagy az annak székhelyeként szolgáló város, de a célország számára is hasznot jelent. A kutatók becslése szerint a három városban egy külföldi hallgató 1,2 városi munkahelyet teremt, így a 11 ezer hallgató 13 ezer új munkahelyet teremtett az egyetemi városokban. Fontos adat az is, hogy a hallgatók által elköltött pénz Baranya, Csongrád és Hajdú-Bihar megye esetében az éves GDP 0,6 százalékát jelentette.

A kutatók 500-500 külföldi diákot kérdeztek meg, kérdőívvel és fókuszcsoportos módszerrel. A válaszokból kiderült, hogy az egyetem hírneve és ismertsége fontos szerepet játszott a jelentkezésükben, a beilleszkedésnél azonban nagy nehézséget okoz az egyetemi infrastruktúrához és ügyintézéshez való alkalmazkodás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.