Gazdaság

Nem bízná Orbánékra a pénzt a norvég miniszterelnök

A civileknek járó támogatást független szervezeteknek kell elosztaniuk – szögezte le Erna Solberg.

Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását az egymilliárd eurós, meghosszabbításra váró norvég segélyprogram keretében – idézi az MTI Erna Solberg norvég miniszterelnököt.

Az EUObserver azt írta:  Lengyelország és Magyarország azt akarja, hogy Norvégia álljon el attól a követelésétől, hogy a civil szféra támogatására szánt EGT Alapok szétosztása független adminisztratív testületen keresztül történjen. Solberg szerint nem engedhető meg a lengyel és a magyar kormánynak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket, mint mondta, független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk.

Az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie

– vélekedett a norvég miniszterelnök. Az EUObserver szerint Solberg a múlt héten is felvetette a kérdést, amikor Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A nem EU-tag Izland, Lichtenstein és Norvégia azért cserébe kezdeményezte az EGT Alapok létrehozását a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében 15 uniós tagországban, hogy hozzáférhessen az unió egységes piacához. A következő, 2021-ig szóló program keretében Lengyelország 809 millió, Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek tizedét civil szervezetek kapják, amelyek kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

Az EUobserver megjegyzi: a Norvégia és Lengyelország közötti tárgyalások holtpontra jutottak a pénzek szétosztásáról, a Magyarországgal folytatott megbeszélések következő fordulója pedig május végén lesz.

Frank Bakke-Jensen norvég EU-ügyi miniszter, akit a tárgyalások lebonyolításával bíztak meg, reményét fejezte ki, hogy az idei év végére lezárják a tárgyalásokat. Nem tart attól, hogy a szóban forgó országok felállnak a tárgyalóasztaltól. Szerinte „a fiatal demokráciák számára jó edzőtábort jelentenek az ilyen tárgyalások”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik