Gazdaság

Kincsem-mérleg: 9 milliárd 104 lóra

A sport a tenyésztés fő értékmérője - írta a miniszter, aki szerint Szilvásvárad a lovassport zászlóshajója.

A földművelésügyi miniszter válaszolt Sallai R. Benedeknek (LMP), aki arra kért választ,

Milyen eredményekkel büszkélkedhet a Kincsem Nemzeti Lovas Program?.

Fazekas Sándor összesítése szerint a kormány több mint 9 milliárd forintot szán különböző fejlesztésekre. A kézzel fogható eredmények felsorolása előtt a miniszter jelezte, hogy

a tenyésztés legfőbb értékmérője a sport.

A minisztériumnak arról nincsenek adatai, hányan lovagolnak Magyarországon, de arról igen, hogy a legnépszerűbb szakágakban 2012-ben 2245 sportoló, a bejelentett sportlovak száma 3767 volt. 2016-ban ugyanakkor 2671 igazolt sportolót és 3871 sportlovat tartottak nyilván.

Fazekas Sándor elmagyarázta, hogy Szilvásvárad felújítására az eredetileg tervezettnél (1,6 milliárd forint) miért költenek jóval többet. Az ellenzéki politikus kérdésében még 6,2 milliárd forint szerepelt, de a miniszteri válaszból kiderült, az még többe (6.818.200.000 forintba) kerül. Szilvásváradra pedig azért érdemes költeni, mert “a lovassport zászlós hajója” (sic!), az ország kiemelt kiránduló- és üdülőhelye.

Szilvásvárad a lipicai, mint Európa kultúrtörténeti öröksége tekintetében jelentős nemzetközi ranggal rendelkezik, egyben hazánk egyik legjelentősebb tradicionális ménese.

 

Az a miniszteri válaszból nem derül ki, hogy most pontosan ki koordinálja a Nemzeti Lovas Programot a szaktárcánál, arra sincs utalás, hogy Sallai R. Benedek megkapja-e a kért hatástanulmányt a szilvásváradi beruházásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik