Gazdaság
Nyíregyháza, 2015. április 6.
Húsvéti teríték Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a Nyírség Táncegyüttes húsvéti szokásokat felelevenítő műsort adott elő húsvéthétfőn, 2015. április 6-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Megvan, mennyit költünk a húsvétra

24.hu
24.hu

2017. 04. 14. 10:00

A húsvéti ünnepre készülődve megnő a kereslet egyes élelmiszerek iránt, a rájuk fordított összeg nagysága pedig jóval meghaladja egy átlagos hónap kiadását. A sonka és a tojás a húsvéti időszakban a legkeresettebb, de a csokoládé forgalma is jelentősen növekszik ilyenkor – állapítja meg a KSH ünnepre készített kiadványa.

2015-ben áprilisra esett a húsvét, tavaly márciusban ünnepeltük, idén pedig megint áprilisban.

2016 márciusában a háztartások egy főre jutó fogyasztási kiadása 74,9 ezer forintot tett ki összesen, ebből a legnagyobb arányban (27,4 százalék) élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött a lakosság.

Az élelmiszerek közül sonkára, szalámira 2016-ban a húsvét közeledtével, márciusban adtuk ki a legtöbbet, fejenként 1209 forintot. Az összeg mintegy harmadával (33,9 százalékkal) haladta meg a havi átlagos értéket.

Tojásból is húsvét környékén vásárolunk a legtöbbet, az egy főre jutó fogyasztás 2016 márciusában negyedével (23,4 százalékkal) volt nagyobb az éves átlagnál.

A húsvéti időszakban szalámiból, sonkafélékből 2016-ban 0,7 kilogramm fogyott fejenként, ami több mint másfélszerese, a fejenként vásárolt 15 tojás pedig a negyedével több az éves átlagos mennyiségnek.

Csokoládéra is ebben az időszakban adnak ki a legtöbbet az emberek: tavaly márciusban fejenként 796 forintot költöttek erre a háztartások, ami 76,1 százalékkal haladta meg egy átlagos hónap fogyasztását a vizsgált évben.

Az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.