Gazdaság

Rekord: hihetetlenül sok új állást hirdettek meg a munkáltatók

hirdetés (hirdetés, álláskeresés)
hirdetés (hirdetés, álláskeresés)

Majdnem 6 ezer cég, több mint 33 ezer új pozíciót hirdetett meg online a profession.hu felületén 2017 első három hónapjában. Az oldal 15 éves működésének legmagasabb számai a teljes online álláspiac szempontjából is mérvadóak.

A legtöbb hirdetésben szakmunkára, vagy valamilyen fizikai munkára keresnek dolgozókat a cégek, ezt követi a gyártás/termelés és az értékesítés/kereskedelem kategóriája.

A jelentkezők is leginkább a szakmunkákat keresik, de ezt az adminisztrációs, asszisztensi munkák követik, ahol sokkal jelentősebb túljelentkezéssel kell számolni.

Sok helyen még tapasztalat sem kell

Soha nem volt még ilyen a magas azoknak a meghirdetett pozícióknak a száma, ahol semmilyen tapasztalatot nem várnak el a jelentkezőktől. Az első negyedévben több mint 10 ezer ilyen állást hirdettek meg csak a vezető álláskereső oldalon a cégek.

A leggyakoribb elvárás egyébként az 1 és 3 év közötti munkatapasztalat, január és március között 14 ezer ilyen pozíció nyílt meg. A jelentkezéseknél már más az arány, itt a legtöbben úgy pályáznak, hogy még 1 éves tapasztalattal sem rendelkeznek.

Még mindig a könyvelő és a fejlesztő a legkeresettebb

Konkrét pozíciókat tekintve kimozdíthatatlan a meghirdetett állások csúcsáról a könyvelő és a fejlesztő pozíció. Ezek esetében egy középfokú nyelvvizsgával is számos lehetőség közül választhatnak a munkavállalók. Összességében a cégek legnehezebben most is a programozói és a villamosmérnöki állásokra találtak szakembereket. Legtöbben ezzel szemben az adminisztrátort, eladót, asszisztenst és területi képviselőt kereső hirdetésekre adták be a jelentkezésüket.

Még mindig kell az önéletrajz

Az álláskereső portál áprilisban 200 cégvezetőt és HR-szakembert kérdezett meg arról, hogy mennyire találják még fontosnak az önéletrajzot.

  • A fehérgalléros állásoknál 10-ből 9-en ragaszkodnak hozzá, 88 százalékuk kifejezetten ez alapján választja ki, hogy kit hív be interjúra.
  • A kékgalléros álláshirdetések esetében azonban nincs feltétlen minden munkakörhöz szükség részletes információkra a munkavállalókról, ezért a munkaadók már 49 százaléka nem minden esetben vár önéletrajzot egy pozíció kiírásakor.

Ezen igények kielégítésére a leginkább az egyszerűségre törekvő, elsősorban szakmunkát vagy a fizikai munkákat kínáló mobilalkalmazások nyújtanak megoldást, mint például a már több mint 50 ezres letöltésnél járó Mobil Munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik