Gazdaság

Felpörgött a csirkepiac, áremelkedés jöhet

Felpörgött a kereslet a hazai csirkepiacon, az árak pedig a hónapokon át tartó csökkenés után ismét emelkedésnek indultak – írta keddi számában a Magyar Idők.

Bár az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent a csirkehús ára a hazai piacon, a visszaesés a múlt héten megállt, a következő időszakban pedig kisebb áremelkedésre számítanak a piaci szereplők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikája szerint a vágócsirke termelői ára március végén kilónként 246 forint volt, ami az előző évhez viszonyítva több mint 6 forinttal alacsonyabb. A feldolgozók átadási árai is csökkentek, a kereskedelembe az egész csirke március végén 437,5 forintos kilónkénti áron került be, míg egy éve 482 forintot fizettek a feldolgozóknak. A csirkecomb ára egy év alatt 31 forintot csökkent, 417-ről 386 forintra, míg a csirkemell az ezer forintot meghaladó kilós árról 980 forintra esett vissza.

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft. tulajdonosa a lapnak elmondta: a húsvét előtti keresletélénkülés a piaci árakon is meglátszik, miközben a korábban jelentős árletörő hatással bíró olcsó lengyel csirke eltűnt a piacról. A visszaesés a napokban megtorpant, lassú áremelkedés indulhat el. Az árakat felfelé hajtja az is, hogy az üzletláncok egymással versengve próbálják biztosítani húsvét előtt a megfelelő mennyiségű csirkehúst a boltokban.

Élőalapanyag-hiánnyal küzdünk. Ha másfélszeresére növelnénk a feldolgozást, azt is gond nélkül el tudnánk adni – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik